ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Българското правителство започва преговори със САЩ за нов блок на АЕЦ „Козлодуй“

15.10.2020

В сряда българското правителство възложи на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да започне преговори с американски компании за евентуалното изграждане на нов енергиен блок в атомната централа в Козлодуй.
Това съобщи на брифинг енергийният министър Теменужка Петкова.

 

 

„Правителството даде разрешение на БЕХ да започне преговори с американски компании, разработващи нови ядрени технологии за проучване на изграждането на седмия енергиен блок в АЕЦ“ Козлодуй“ и на нови модулни електроцентрали.“

„Сега има всички условия за започване на работа по енергоблока, особено след като бъдещата площадка за него е получила официално одобрение. Благодарение на използването на ядрената енергия, ще можем значително да намалим вредните емисии в околната среда“, каза министърът.

Отговаряйки на въпроси, Петкова каза, че работата по развитието на проекта за АЕЦ „Белене“ продължава.

„За Белене процедурата продължава, със съжаление може да се отбележи, че има забавяне на определени етапи от процедурата, възникнала поради коронавирусната криза“, каза шефът на Министерството на енергетиката.

„ЕС трансформира своя енергиен сектор с акцент върху декарбонизацията му до 2050 г. Нашите базови мощности, особено електроцентралите, работещи на въглища, трябва да бъдат заменени в бъдеще, поради което два проекта са от значение.“

„Търсим нови възможности, нови технологии, американските компании са лидери в областта на ядрените технологии. Освен това това сътрудничество ще осигури необходимата ни диверсификация“, добави министърът.

Във вторник премиерът Бойко Борисов обяви готовността си да се върне към идеята за изграждане на нов енергиен блок в атомната електроцентрала в Козлодуй по американски технологии (http://atominfo.bg/?p=83369 ).
Той подчерта, че иска да постигне „стопроцентова диверсификация“ в развитието на ядрената енергетика.

Tags: ,

One Response to Българското правителство започва преговори със САЩ за нов блок на АЕЦ „Козлодуй“

 1. TSO on 15.10.2020 at 11:07

  И с пирамидите беше така. Първите спечелиха, следващите загубиха.

  Сега сме първи в схемата „NuScale“. Би следвало да спечелим от научни дейности, инженеринг, имплементиране на технологии на бъдещи клиенти на SMR.

  Не, да строим такива няма смисъл, но да сме развойна платформа за осигуряване на тяхната пазарна позиция, сме повече от ОК.

  За голямата мощност. Отговорно лице от Westinghouse на отговорно място, сред отговорни лица, заяви, че обмислят да осигурят на Индия 100% локализация при строителството на блокове с AP1000. Китай, при все че Председателят Си е хитър момък, успяха да захванат само 90% от технологията, като срещнаха и трудности с набирането на местни доставчици. Сега това е изчистено, китайските производители на оборудване и доставчици на материали и услуги се научиха и се справят съвсем прилично. Недостигащите 10% в локализацията може да се очакват от Индия, като там вероятно вече всичко е откраднато като наука, а се изчаква с показването му на широката публика, за да минат изборите в САЩ.

  Преди време Westinghouse поиска за „папките с чертежите“ 3 милиарда долара. Сега времената са други, вероятно ще се постигне сделка под милиард и то вече не се коментира проект, а технология за изработване, построяване и въвеждане в експлоатация. Не е най-доброто на пазара, но има референтни китайски блокове, има откъде да се гледа, кой да бъде попитан, ако нещо се запъне и т.н.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари