ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Делян Добрев за референдума за Белене: Нищо лошо в това!

28.07.2012

София /КРОСС/ Подписите в защита на референдум за АЕЦ „Белене“ провокираха коментар на енергийния министър Делян Добрев. Според Добрев въпросът, на който е трябвало да отговарят хората за референдум, не дава възможност за вземане на информирано решение, съобщава БНР. Нищо лошо няма в референдумите, а нещо много хубаво.

Хората не вземат информирано решение с въпросът, който бе зададен при събиране на преписката: „Искате ли да се развива ядрената енергетика в България чрез строителството на АЕЦ „Белене“ не дава достатъчно информация на хората за информирано решение. Хората трябва да знаят, че този проект все още не се знае колко струва. Най-добрите хипотези той струва 10.35 милиарда евро. Няма стратегически инвеститор, няма и финансиране. Това са неща, които трябва да са ясни и да се вземе информирано решение.

Министър Добрев смята, че ако правителството на БСП е искало да строи АЕЦ „Белене“, е трябвало да го направи още през 2006-та година. Той каза, че договорът с „Атомстройекспорт“ не е бил сключен, защото не е имало цена на проекта:

2006 година е проведен конкурсът. Ноември месец 2006 година е сключено споразумение, не е договор, а споразумение, защото при приключената процедура по ЗОП през октомври месец те трябва да сключат в едномесечен срок договор, но не могат да го сключат, защото няма цена. Има предложение, но няма цена. Има документи от Комисията, че не могат да сключат договор защото няма цена.

Делян Добрев коментира и подписаните допълнителни споразумения по АЕЦ „Белене“ с „Атомстройекспорт“, които сегашното правителство е трябва да плати:

Вместо в момента да разхождат по стотици хора да се подписват на техните подписки, можеха да сложат един единствен подпис и да започнат строителството на тази централа. И обяснението, че видите ли тогава ние сме нямали одобрен работен проект и затова не сме подписали договора е смешно. Договорът се сключва на базата на проведения процедура по ЗОП, а не на базата на одобрен проект. И като няма одобрен проект защо подписаха допълнително споразумение за милиард и половина лева, които ние вече почти платихме.

Източник: http://www.cross.bg/1317894

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари