ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европа – Foratom призовава политиците и индустрията да се справят с недостига на ядрени умения

30.09.2020

Ядрената енергийна индустрия трябва да се справи с проблема „недостиг на умения“, но се нуждае от подкрепата на политиците, за да говори по-позитивно за бъдещата роля на ядрената енергетика и да се увери, че предметите (наука, технологии, инженерство и математика) са по-привлекателни на студенти, заяви организацията Foratom, базирана в Брюксел.

 

 

 

В документ за позицията, публикуван на 29 септември, Foratom посочва, че ядрената енергия осигурява редица предимства, включително нисковъглеродна енергия и жизненоважна медицинска диагностика и лечение.
Въпреки това, някои национални политики са склонни да предполагат, че в ЕС няма бъдеще за ядрената енергия, като по този начин обезкуражават младите хора да се присъединят към ядрената област.

Тази тенденция трябва да бъде обърната, като политиците на ЕС говорят по-положително за ядрената енергия, каза Форат. Това ще помогне на съюза да има достатъчно хора, които да влязат в индустрията, за да продължи ядрената си дейност.

Средствата от ЕС, отпуснати за ядрено образование и обучение, трябва да бъдат увеличени. Това ще помогне на ЕС да запази лидерството си в областта на ядрените иновации.

Необходим е дългосрочен подход за финансирани от ЕС на проекти в областта на образованието и обучението. Политиците, образователните системи и индустрията трябва да работят заедно, за да гарантират, че знанията се предават на нови работници и да помогнат на работната сила да се адаптира към новите технологии.

Foratom призова енергийните политики на ЕС да се основават на солидни научни факти. Това означава да се гарантира равнопоставеност на всички технологии.

Индустрията също трябва да направи повече, каза Форатом. Тя трябва да инвестира и поддържа човешкия капитал, като работи с местни и национални правителства и други заинтересовани страни, като Мрежата на младото поколение на Европейското ядрено общество, за да направи индустрията по-привлекателна за младите хора. Това е особено важно, тъй като повече от 50% от настоящата работна сила ще се пенсионира до 2040 година.

Необходимо е по-тясно сътрудничество с изследователски институти и университети, за да привлекат повече хора в ядрената област. Това може да стане чрез по-тясно сътрудничество с Европейската мрежа за ядрено образование и Съвместния изследователски център на Европейската комисия.

Foratom призова индустрията да оцени различните видове умения и размера на работната сила, от която ще се нуждае през следващите 30 години.

Иновациите в сектора на извеждане от експлоатация трябва да бъдат засилени, за да се запази работната сила и уменията, необходими за справяне с края на живота на АЕЦ.
Трябва да се направи повече за привличане на млади специалисти към инициативи като проекта за реактор Мира (Myrrha), който се управлява от белгийския Център за ядрени изследвания, международния проект за термоядрен синтез Iter и разработването на малки модулни реактори.

Подробности на: https://www.foratom.org/press-release/eu-education-training-policy-must-support-nuclear-skills/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари