ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


За първи път „толерантно“ ядрено гориво е заредено на АЕЦ в Европа

11.09.2020

На 9 септември 2020 г. Westinghouse Electric Company и ENUSA Industrias Avanzadas (ENUSA) съобщиха, че е приключено зареждането с гориво в четвъртия блок на една от двете белгийски АЕЦ „Dul“.

Това на пръв поглед обикновено събитие е забележително с това, че този енергиен блок е първият в Европа (и вторият в света), във който е използвано т.нар. „Толерантно“ гориво.

 

 

 

Въпросът за разработването на „толерантно“ (или, както го наричат още „устойчиво на аварии“) ядрено гориво възникна след аварията във Фукушима през 2011 г., когато се оказа, че използваните в повечето атомни електроцентрали в света горивни сборки с циркониева облицовка на топлоотделящите елементи, разглеждани по-рано като доста надеждни се държаха зле в специфичните условия, преобладаващи по време на аварията.
По-специално, реакцията на цирконий с водни пари доведе до отделянето на експлозивен водород. След това различни лаборатории по света започнаха да разработват гориво, което се избавя от подобни недостатъци.

В този случай се използва толерантно гориво, наречено EnCore.
През 2018 г. между Westinghouse и ENUSA беше подписано споразумение за неговото производство.

Важни подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/09/10/106750

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари