ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Атоммаш – Започна контролното сглобяване на реактора за първи енергоблок на АЕЦ „Аккую”

11.09.2020

Във Волгодонския клон на АО «АЭМ-технологии» «Атоммаш» (част от машиностроителното подразделение на Росатом – Атоменергомаш) специалистите са започнали последния етап от производството на реактора за изграждащата се АЕЦ „Аккую“ в Турция – контролно сглобяване (сборка) на корпуса на реактора с вътрешнокорпусните устроиства (ВКУ) и капака.

 

 

 

Контролното сглобяване е ключова операция, по време на която се проверява напасването на всички произведени вътрешнокорпусни устроиства и капака към корпуса на реактора.
Тази операция се извършва в специален подземен стенд-кесон.

Вътре в реакторна се намира вътрешнокорпусната шахта с тегло 73 тона.
В строга последователност се монтират ограничителят на активната зона (выгородка)-(38 тона), блокът от защитни тръби (БЗТ)-(68 тона) и капакът на реактора-(90 тона).

 

 

 

По време на монтажа ще бъдат монтирани съответните шпонки за закрепване, които ще фиксират приспособлението за центриране на капака на реактора.
Ще бъде проверена съосността на отворите в дюзите (патрубки) на системата за контрол на защитата на капака с опорните елементи на шахтата и фланците на БЗТ.
В бъдеще контролното сглобяване значително ще намали времето, необходимо за монтажа на реактора с ВКУ на щатното му място в строящата се АЕЦ.

За справка

Реакторът е вертикално цилиндричен корпус с елипсовидно дъно, вътре в който са разположени активната зона (АЗ) и вътрешнокорпусните устроиства.
Горната част на реактора е херметически затворена с капак с монтирани върху него приводи на механизмите и органите за управление и защита на реактора, както и разклонителни тръби (патрубки) за извеждане на кабелите на датчиците за вътрешнореакторен контрол.

***АЕЦ «Аккую» е първата атомна електроцентрала, която се изгражда в Република Турция.

Проектът АЕЦ „Аккую“ включва четири енергийни блока с руски дизайн реактори ВВЭР от поколение 3+. Мощността на всеки енергиен блок на АЕЦ ще бъде 1200 MW.
Към днешна дата проектът е изцяло финансиран от руската страна.

Изграждането на АЕЦ Akkuyu е първият проект в световната ядрена индустрия, реализиран по модела Build-Own-Operate – „Строй – Владей – Експлоатирай”.

Подробности на: http://www.aemtech.ru/mediacenter/novosti-aem-texnologii/na-atommashe-startovala-kontrolnaya-sborka-reaktora-dlya-pervogo-energobloka-aes-%C2%ABakkuyu%C2%BB.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари