ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядреното предприятие на Бил Гейтс планира реактор, който да допълни бума на слънчевата и вятърна енергия

05.09.2020

Предприятие за ядрена енергия, основано от Бил Гейтс, заяви в четвъртък, че се надява да изгради малки усъвършенствани атомни електроцентрали, които могат да съхраняват електроенергия, за да допълнят мрежите, в които тя все повече се доставя от периодични източници като слънчева и вятърна енергия.

Финансираната от Бил Гейтс TerraPower ще се заеме със строителството на малки усъвършенствани атомни електроцентрали. Те ще могат да съхраняват електроенергия в допълнение към периодичните източници на енергия като слънчевите и ветърните генерации, които не се толкова стабилни.

 

Създадената преди 14 години TerraPower и партньорът ѝ GE Hitachi Nuclear Energy планират да започнат търговска експлоатация в САЩ на своите реактори Natrium през това десетилетие, заяви президентът на TerraPower Крис Левиск.

Стойността на един реактор с мощност 345 мегавата с натриево охлаждане е около 1 милиард долара.

Основната разлика на новите енергоблокове от другите усъвършенствани модели е в способността им да съхраняват произвежданата енергия в акумулаторни контейнери през деня, когато енергомрежата е подсигурена.
Предполага се, че съхранената енергия може да се използва вечер, когато слънчевите панели и ветрогенераторите не могат да осигурят достатъчно количество електроенергия.

Подробности на: https://www.reuters.com/article/us-usa-nuclearpower-terrapower/bill-gates-nuclear-venture-plans-reactor-to-complement-solar-wind-power-boom-idUSKBN25N2U8

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари