ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Ленинградската АЕЦ (РБМК-1000) е въведена технология за доизгаряне на горивото от спрените енергоблокове

27.08.2020

В ЛАЕЦ започна работа по използването (доизгарянето) в реакторите на енергоблокове № 3 и № 4 на ядрено гориво от спрения за подготовка за извеждане от експлоатация реактор на енергоблок № 1.

 

 

Стартирането на тези дейности стана възможно благодарение на завършването на комплекс от работи по въвеждането на технологията за доизгаряне на облъчени топлоотделящи сборки (ОТВС) от блоковете, който подлежат на окончателно спиране № 1,2 на работещите енергоблокове № 3,4.
За доизгаряне ще се използват ОТВС (горивни касети), които не са достигнали половината от проектната дълбочина на изгаряне на ядрено гориво, което е оправдано според резултатите от техническия и икономически анализ на тези дейности.

Внедряването на технологията за доизгаряне на ядреното гориво от спираните реактори на ЛАЕЦ ще спести около 1000 горивни касети със свежо гориво.

В същото време ефективността на използването на горивото ще се увеличи поради постигането на проектната дълбочина на изгаряне на ядреното гориво, а броят на отработените топлоотделящи сборки (ОТВС), образувани по време на работа на енергоблоковете и изискващи скъпо последващо боравене с тях, ще намалее: транспортиране и дългосрочно съхранение в пристанционното хранилище за отработено ядрено гориво (ХОЯГ), прехвърляне за сухо съхранение и транспортиране за допълнително съхранение или преработка в специализирани организации.

Експлоатиращата организация концерн Rosenergoatom АД взе решение да разшири технологията за доизгаряне на ядрено гориво и в други АЕЦ на Руската федерация с РБМК-1000.

През 2018 г. блок 1 беше спрян за подготовка за извеждане от експлоатация; през първата половина на ноември 2020 г. се планира окончателното спиране и на втори блок на ЛАЕЦ.

Подробности на: https://sdelanounas.ru/blogs/135190/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари