ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Калининска АЕЦ – Уникални дейносто по ремонта на уплътняващите повърхности на корпуса на реактора

15.08.2020

Специалисти на АО «НПО «ЦНИИТМАШ» (част от машиностроителния отдел на Росатом – АД „Атоменергомаш“) и Калининската АЕЦ приключиха работа по цялостно проучване на геометрията на гнездата на шпилките на корпуса на реактора и инженерно-консултантското съпровождане при уникалния ремонт на уплътнителните повърхности на главния съединител (разъём) на реактора ВВЭР-1000 на енергоблок № 1 на АЕЦ „Калинин“.
Работата в централата е извършена през периода на плановия превантивен ремонт (ППР), ключовите задачи на който бяха да се оцени възможността за удължаване на експлоатационния живот на реактора на Калининската АЕЦ с 30 години и да се извършат необходимите за целта ремонтно-възстановителни работи.

„Главният разъём на корпуса на реактора е отговорен за херметичността на цялата конструкция и е един от най-критичните компоненти. Работното му състояние е от решаващо значение за безопасната експлоатация на атомната електроцентрала.
Ремонтните операции на уплътнителните повърхности на капака на горния блок и на главния разъём на корпуса на реактора са уникални, тъй като се извършват без демонтиране на основното оборудване с помощта на специална машина. Тоест, беше отстранен само капакът на горния блок, а крупногабаритната машина беше инсталирана директно върху самия реактор и на капака.
В света няма толкова много организации, които да могат да извършват работа от подобен род “, каза Александър Пономарев, заместник-началник на отдела – главен конструктор на отдела за студена обработка на метали и зъбни предавки в ЦНИИТМАШ, който ръководеше работата на площадката на АЕЦ.

Плановият превантивен ремонт (ППР) провежда редовно, за да се поддържа техническото състояние и надеждността на блоковете на необходимото ниво, както и да се възстановят ресурсните характеристики и да се гарантира, че АЕЦ отговаря на изискванията за безопасност през целия експлоатационен живот.

Подробности на: http://cniitmash.ru/mediacenter/news/czniitmash-provel-unikalnyie-rabotyi-po-remontu-uplotnyayushhix-poverxnostej-korpusa-reaktora-dlya-kalininskoj-aes.html

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари