ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Помпео: Русия и Китай биха отслабили сигурността на Чехия със завършването на Dukovany

13.08.2020

Помпео обсъди и заплахите, отправени от Москва и Пекин с Бабиш в Сената.
Според Помпео Русия се опитва да подкопае демокрацията и сигурността в Чехия и другаде в Европа чрез дезинформационни кампании и кибератаки. Американският министър обаче изрази надежда в Сената за подобряване на отношенията с Москва. Според него САЩ се опитват да намерят възможни платформи за сътрудничество с Русия, той спомена сътрудничеството в борбата срещу кибертероризма, контрола над ядрени или хиперзвукови оръжия.

Той определи Комунистическата партия на Китай като по-сериозна заплаха, защото Китай стана част от редица икономически връзки и сега използва икономическата сила като лост за постигане на своите политически цели. Американският министър обаче подчерта, че свободното общество ще се окаже по-силно от авторитарен режим.

Китайското посолство днес осъди забележките на Помпео.
Неговият говорител заяви, че американският министър неоправдано атакува и клеветява Китай и умишлено подбужда разногласия между други страни и Китай.
Според посолството думите на ръководителя на американската дипломация са пълни с идеологически предразсъдъци и идеи от Студената война, които противоречат на тенденцията на днешния ден.

След като се срещна с Бабиш, американският министър подчерта важността на избора на нов партньор при завършването на атомната централа в Дуковани. Според него партньорството с руски и китайски държавни компании би отслабило чешката национална сигурност и суверенитет.
Руският Росатом, френският EDF, южнокорейският KHNP, китайската China General Nuclear Power и американската Westinghouse са заинтересовани от договора.

Бабиш отбеляза, че Чехия разбира интереса на американската държава към завършването на АЕЦ „Дуковани”.
„Това е въпрос, който правителството ни подготвя, но инвеститорът е ČEZ. Това ще бъде задача за бъдещите правителства, но разбира се, че ние ясно възприемаме стратегическото сътрудничество тук“, заяви чешкият премиер.

Във вторник, след разговори с Помпео, външният министър Томаш Петрчечек (ČSSD) заяви, че Чехия не очаква да подпише нов меморандум със Съединените щати относно изграждането на нов ядрен блок в Дуковани. Това може да наруши процеса на уведомяване в Европейската комисия.

Бабиш заяви, че търговските отношения между Европа и САЩ също са важна тема на дискусия. Според него е важно да се върнем към преговорите за споразумение за свободна търговия между двата икономически блока.

Помпео също оцени днес, че Чехия заменя руската военна техника с американска техника. Според него тя по-добре ще отговаря на изискванията. Той също подкрепи намерението на Vystrčil да посети Тайван. Той определи заплахите от Китай за икономическите последици за компании от държави, които не се държат в съответствие с желанията на Пекин като лъжа. Китай остро критикува проекта.

 

Помпео започна посещението си в Чехия във вторник в Пилзен, където освен преговори с Петрчечек, той отдаде почит на американските войници, които освободиха западната част на Чехословакия в края на Втората световна война. Последната официална точка от дневния му ред днес беше среща със Земан, в която участва и Бабиш. На срещата Земан критикува планираното изтегляне на американските войски от Афганистан.

Помпео ще напусне Чехия в четвъртък сутринта и ще продължи пътуването си през Централна Европа, по време на което ще посети последователно Словения, Австрия и Полша.

Източник: https://tekdeeps.com/pompeo-russia-and-china-would-weaken-the-security-of-the-czech-republic-with-the-completion-of-dukovany/

Tags: , , , ,

One Response to Помпео: Русия и Китай биха отслабили сигурността на Чехия със завършването на Dukovany

  1. Красимир Христов on 13.08.2020 at 22:14

    САЩ всячески се стремят да изтикат Русия и Китай от всякъде.
    И за да не остават никакви илюзии – даже и в ядрената сфера:
    „Обсъдихме важността на избора на правилния партньор за изграждането на нов енергоблок в АЕЦ„ Дуковани “.
    Сътрудничеството с компании от Русия и Китай всъщност подкопава националния суверенитет на Чешката република “, заяви ръководителят на американската дипломация, който е на посещение в Прага.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари