ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На строителната площадка на индийската АЕЦ „Куданкулам“ е монтирана „сухата защита“ на корпуса на реактора

12.08.2020

Индийският изпълнител Larsen & Toubro (L&T India), с техническата помощ на руски специалисти, завърши монтажа на „сухата защита“ на корпуса на реактора на изграждащия се енергоблок № 3 на АЕЦ „Куданкулам“.

Подготовката на „сухата защита“ за монтаж се извърши в съответствие с графика. Оборудването е произведено от АД Тяжмаш в град Сизран. Теглото на цилиндричния екран, изпълнен със серпентинит бетон, е 140 тона.

Монтажът на „сухата защита“ на корпуса на реактора е важна технологична операция по критичния път на графика за изграждане на енергоблока, след което се извършва монтжът на опорната ферма на реактора и други монтажни операции, предшестващи монтажа на корпуса на реактора в проектното положение.

За справка

„Сухата защита“ е цилиндричен екрн с метална облицовка, изпълнен от серпентиниран бетон и разположен около корпуса на реактора.
Тази конструкция служи за отслабване на неутронния поток, а също така помага да се предотврати прекомерното нагряване на стоманобетона.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-201800

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари