ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Енергоатом ще възобнови изграждането на трети и четвърти блок на Хмелницката АЕЦ

12.08.2020

Изпълняващият длъжността президент на НАЭК «Энергоатом» Петр Котин направи работно посещение на Хмелницката АЕЦ, където разгледа площадките на 3-ти и 4-ти енергоблок на централата, решението за продължаване на строителството на които трябва да бъде окончателно одобрено до края на тази година, както и откритото разпределително устройство ОРУ 750/330 кV.

 

 

По време на среща с трудовия колектив на централата – ръководителите на основните технологични цехове и подразделения, Петър Котин отбеляза целенасочената работа на Дружеството по изпълнението на инвестиционния проект „Енергиен мост Украйна – ЕС“ и завършването на 3-ти, 4-ти енергиен блок на ХАЕЦ.
„Уверени сме, че изграждането на X3 / X4 е бъдещето на Украйна – отбеляза ръководителят на„ Енергоатом “, – и ще направим всичко по силите си, за да гарантираме, че населението получава евтина електроенергия, персоналът на АЕЦ е социално защитен, гарантирано е ефективно производство на електроенергия, а Украйна е енергонезависима държава „.

За справка

Изграждането на енергоблок № 3 в ХАЕЦ започва през септември 1985 г., а на № 4 – през юни 1986 г. И двата блока са проектирани с номинална мощност 1000 MW, с реактор ВВЭР-1000 / В-320.
Но въпреки тяхната строителна готовност от 75% за № 3 (монтирани са около 85 броя оборудване) и 28% за № 4, през 1990 г. проектът е спрян поради мораториума „след Чернобил“ върху изграждането на нови атомни електроцентрали.

Въпросът за завършването на изграждането на тези два енергоблока е стратегически важен за Украйна, тъй като ще допринесе за енергийната и сигурност, стабилността на енергийната система, достъпни тарифи за потребителите, както и създаването на хиляди работни места, което ще подобри социално-икономическото развитие както на региона на централата, така и на други територии.

Освен това това ще доближи Украйна до стратегическото синхронизиране на вътрешната енергийна система с енергийната система на ЕС и нейното интегриране в европейската енергийна мрежа чрез създаване на резервен източник на електрозахранване на площадката на АЕЦ „Хмелницки“, свързана с европейската мрежа ENTSO-E.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-201822

Tags: , ,

4 Responses to Украйна – Енергоатом ще възобнови изграждането на трети и четвърти блок на Хмелницката АЕЦ

  1. Росен on 12.08.2020 at 16:48

    Винаги ми е било интересно защо ОРУ са им 750/330, а не 440/220kV?

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари