ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ ще бъде завършен до средата на 2022 година

11.08.2020

Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ е първият от най-новото поколение „три плюс“, който се изгражда по руска технология в чужбина.

 

След като в новоизградената Беларуска АЕЦ започна зареждането с гориво на първи реактор, руските енергийни власти обявиха, че планират изграждането на втория енергоблок да бъде завършено до средата на 2022 година.
Той ще удвои общата мощност на електроцентралата до 2400 MW.
Русия финансира проекта с държавен заем до 10 милиарда долара, който ще бъде изплатен за период от 25 години. Централата се строи от „Атомстройекспорт“, дъщерно дружество на руската държавна корпорация „Росатом“.

Според Александър Локшин, първи заместник генерален директор по оперативно управление на „Росатом“, ще се работи по график, според който вторият енергоблок ще бъде предаден на клиента в средата на 2022 година.

По думите му беларуски специалисти участват в два други строителни проекта на корпорацията – Курската АЕЦ в Русия и АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш.
Локшин изрази надежда за дългосрочно сътрудничество с беларуските специалисти и след въвеждането в експлоатация на Беларуската АЕЦ.

Изграденият до момента първи блок е по руска технология ВВЕР-1200. Проектът е важен за „Росатом“, тъй като това е първият енергоблок от поколение „три плюс“ извън пределите на Руската федерация. Същият дизайн ще бъде използван и за втория енергоблок.

Подробности на: https://www.caspiannews.com/news-detail/construction-of-second-reactor-at-belarus-nuclear-plant-set-for-mid-2022-2020-8-8-40/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19