ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция след Фукушима – Регулаторът е формулирал около 900 допълнителни изисквания

22.07.2012

Органите за ядрено регулиране на Франция през юни публикуваха предварителния списък на допълнителните изисквания към експлоатиращите организации, който е създаден по резултатите от аварията във Фукушима.

Списъкът съдържа 32 раздела, като във всеки от тях има около 30 изисквания. По този начин общият брой на допълнителните изисквания става около 900.

Изискванията трябва да се изпълнят в периода 2012 – 2018 година. Те се отнасят до компанията EDF, групата AREVA и комисариата по ядрена енергия на Франция.

Основният акцент на регулаторите е насочен към мерките по укрепването на сеизмичната устойчивост, защитата от наводнения, осигуряване на електрозахранване на площадката и отвеждане на остатъчното енергоотделяне, действията в условията на извънредни ситуации и при тежки аварии, а също така по създаването в централите на така наречените „hardened safety core“ – зони с повишена безопасност.

Noyau dur или hardened safety core е нова концепция, предложена от французите след аварията на Фукушима. За сега се знае, че тя предполага създаване във всяка централа на остров на безопасност, съдържащ основното оборудване за действия при тежки аварии и който е в състояние да издържи на много по-мощни външни въздействия, отколкото самата централа.

Според председателя на агенцията по ядрена безопасност (ASN) на Франция Андре-Клод Лякост, изискванията на френските регулатори не търсят от операторите на АЕЦ и от разработчиците “нищо невъзможно”.

Например, построяването на добре защитени бункери с дизел-генератори към всеки блок трябва да завърши до 2018 година. Тоест експлоатацията има минимум 6 години за изпълнение на това изискване. Между другото, предварителната стойност на всеки такъв обект се определя на няколко милиона евро.

Освен технически изисквания има и такива, които касаят организацията и човешкия фактор. Например, до 30 септември 2013 година във Франция трябва да се разработят планове за социална и психологична подкрепа на работниците, действащи в условията на извънредна ситуация.

Лякост специално отбелязва, че Франция не е съгласна със “страхливата тенденция” за ограничаване само до “техническите аспекти” за предотвратяване на авариите, която се формира в световния ядрен отрасъл.  

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари