ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


CERN одобри изграждането на гигантски колайдер

26.06.2020

Европейската организация за ядрени изследвания CERN одобри план за изграждане на огромен колайдер – ускорител на елементарни частици с периметър (дължина на пръстена) от 100 километра. Това съобщава списание Nature. Проектът ще струва 23 милиарда долара. Тази установка ще бъде почти четири пъти по-голяма от Големия адронен колайдер (БАК, LHC), чиято дължина е само 27 километра.

Проектното название на ускорителя е Бъдещ кръгов (пръстеновиден) колайдер – Future Circular Collider (FCC). Той ще сблъсква помежду си заредени частици с енергия от порядъка на 100 TeV – тера-електрон-волта (за сравнение, в LHC този параметър достига само 16 TeV). Създателите искат да използват FCC предимно за създаване и по-нататъшно изучаване на бозоните на Хигс – елементарни частици, открити през 2012 г. и позволяващи да се изгради преосмислена квантова теория на полето.

„Подобно устройство ще може да генерира огромен брой Хигс-бозони в чиста среда, което ще даде възможност да се постигне значителен напредък в определянето на различните взаимодействия на Хигс-бозона с други частици, както и да се извършат изключително точни измервания“, казват експертите на CERN в прессъобщение.
Изучаването на тези частици може също да помогне на физиците да разкрият мистерията за съществуването на тъмната материя.

 

 

Изграждането на бъдещия пръстеновиден колайдер се планира да започне през 2038 година. Изпълнението на тези планове обаче силно зависи от финансирането. Проектът FCC е много скъп и парите за него ще трябва да се търсят извън ЕС. Привличането на капитал се усложнява и от факта, че новият ускорител на частици все още не си е поставил същата ясна задача като за Големия адронен колайдер.

Между другото, плановете за модернизиране на LHC в ЦЕРН също не са забравени. Сред тях е завършването на модернизацията на колайдера с увеличаване на неговата светимост чрез инсталиране на мощни магнити, изработени от ниобиево-калаена сплав.
Това ще даде възможност за извършване на повече сблъсъци на частици в LHC и ще увеличи шанса за откриване на редки квантови явления.

Подробности на: https://naked-science.ru/article/physics/  v-cern-odobrili-proekt- stroitelstva-gigantskogo-kollajdera

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари