ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ изпрати модерно тестово оборудване за COVID-19 в 80 страни по света

06.06.2020

Към днешна дата Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е доставила повече от 250 пратки оборудване с консумативи в 80 страни, което от своя страна им помага да се справят с пандемията COVID-19; през следващите дни и седмици ще бъдат извършени още повече подобни доставки.

 

Помощта на МААЕ включва оборудване и експертиза за подпомагане на лабораториите по света да подобрят мерките за тестване като част от усилията за ограничаване на разпространението на пандемията.

„Сто двадесет държави се обърнаха към нас за помощ. В момента ние организираме най-голямата операция за подпомагане в историята на МААЕ, „каза генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси,“ Това е спешна помощ и тази работа ще продължи. Призовавам държавите и организациите, които са в състояние да помогнат да допринесат за тази кауза“.

„Ние помагаме на страните, като предоставяме оборудване за RT-PCR, както и аксесоари за тестване и вземане на проби“, каза Гроси и добави, че МААЕ предоставя също лични предпазни средства (PPE) и предлага вебинари и видео инструкции за лабораторни специалисти по събиране и обработка на проби.

RT-PCR или верижна реакция на полимеразна обратна транскрипция е ядрен метод за бързо откриване на вируса, който причинява COVID-19.
В миналото МААЕ, в сътрудничество с Организацията за прехрана и земеделие (ФАО), на Организацията на обединените нации (ООН) помогна на страните да използват този метод за откриване на вирусите на Ебола и Зика.

Общо 80 държави получиха материали за тестване на COVID-19, като лабораторни консумативи, ключови реактиви и оборудване за биологична безопасност. От тях 49 получиха и машини за PCR.

Перу беше първата страна, получила модерно оборудване за изпитване – страната беше силно засегната от пандемията.
„Навременната помощ на МААЕ беше от решаващо значение“, казва Сузана Петрик, ръководител на Перуанския институт за ядрена енергия (IPEN),
„Нашите национални лаборатории бяха много загрижени относно откриването на случаи на COVID-19, тъй като разбраха, че страната ще трябва бързо да увеличи капацитета си за ранна идентификация на вируса с помощта на RT-PCR“.

Оборудването беше предоставено на Перуанския национален здравен институт, който ще го разпространи в националните лаборатории.

В Босна и Херцеговина МААЕ подпомогна лабораториите в Сараево и Баня Лука.
„Оборудването, осигурено от МААЕ, ни помогна да постигнем високо ниво на биологична безопасност“, казва Мая Травар, ръководител на клиничната микробиология в Университетския клиничен център на Република Сръбска в Баня Лука, „Новите доставки ще подобрят значително диагностичните услуги за нашите пациенти и ще подобрят защитата на персонала, ангажиран със събиране и обработка на проби. Считам, че тази помощ е много важна за страната ни в тези трудни времена. “

В Мароко, от своя страна, с голямо и разпръснато население, се наблюдават групи (кластери) от случаи на COVID-19 в цялата страна. Министерството на здравеопазването използва оборудването на МААЕ, за да оборудва мобилна лаборатория, която започна работа преди две седмици, за тестване в общности с ниски доходи, които сега не могат лесно да получат достъп до редовни медицински услуги.

„Мобилното звено ще обхване всички региони на Мароко“, казва Абделуахаб Белмадани, директор „Планиране и финансови ресурси“ към Министерството на здравеопазването на Мароко, „Този иновативен подход значително ще ускори националните ни диагностични проучвания за COVID-19.“

Усилията на МААЕ да подпомогнат COVID-19 привлекоха около 26 милиона евро извънбюджетно финансиране, включително подкрепа от държавите-членки на МААЕ и Takeda Pharmaceutical Company Limited. Закупеното по проекта оборудване се изпраща до всички страни, които са кандидатствали за помощ.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/06/05/104361

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари