ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Германия е въведена в експлоатация нова модерна въглищна електроцентрала

04.06.2020

Енергийната компания Uniper, чийто основен акционер е финландският концерн Fortum, пусна в експлоатация нова електроцентрала на каменни въглища Datteln 4 в германския щат Северен Рейн-Вестфалия. Електрическата и мощност е 1,1 GW.

 

 

 

Както знаете, правителството на Германия по-рано реши да затвори всички въглищни централи в страната до края на 2038 година, а в началото на 2030-те да проучи възможността за пълен „изход от въглища“ още през 2035 година.
Препоръчваше се и спиране на вече стартирани проекти за ТЕЦ на въглища.

Все пак новата електроцентрала беше пусната в експлоатация, въпреки протестите на множество екологични организации и активисти.
Правителството на Федерална република Германия и щатските власти подчертават, че това ще позволи затварянето на стари, не толкова ефективни съоръжения.

Datteln 4 има дълга история. Проектът стартира през 2006 г., а строителството започва през 2007 г. Оттогава реализацията му е спирана няколко пъти.

Трябва да се отбележи, че Германия е спряла собствения си добив на каменни въглища, така че новата електроцентрала ще работи на вносни.

Предимствата на новата технология

Според Uniper, Datteln 4 е една от най-ефективните въглищни електроцентрали в света.
Електрическата и ефективност надвишава 45%, а в режим на когенерация достига 60%.

Наистина, централата доставя топлинна енергия на местнта отоплителна система. Топлинната мощност на съоръжението е 380 MW.
Освен това централата е изключително гъвкава и може оперативно да реагира на промените в натоварването, което я прави, според Uniper, „надежден партньор за възобновяемите енергийни източници“.

Източник: https://elektrovesti.net/71211_v-germanii-vvedena-v-ekspluatatsiyu-novaya-ugolnaya-elektrostantsiya

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари