ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Отново отлагат сдаването на атомния ледоразбивач „Сибирь“ поради забавяне на електромонтажите дейности

04.06.2020

„Росатомфлот” рискува да не получи навреме втория атомен ледоразбивач „Сибирь” по проекта 22220. Това съобщиха за Mil.Press FlotProm два информирани източника от бранша.
Сроковете са се изместили вдясно поради особеностите на извършване на електромонтажните дейности, допълни един от събеседниците на изданието.

 

В края на декември тази година се предвижда зареждане на поръчаното ядрено гориво, но то се предшествано от задължителното изпълнение на определени обеми работа – преди всичко електрически работи, допълни той.

Без те да са изпълнени зареждането на ядреното гориво, от което зависи началото на следващите етапи на завършване на кораба, ще трябва да бъде изместено към 2021 година. Това от своя страна ще се отрази на крайния срок за сдаване на „Сибирь” на клиента, който вече беше разсрочен от 2019 до 2021 година.

„За някои видове електромонтажни работи в различни строителни райони на кораба, сроковете се забавят с няколко месеца: един участък изостава с пет, друг с осем“, каза друг информиран източник на изданието.

Според него, като се започне от третата десетдневка на май, се провеждат срещи с представители на корабостроителницата, изпълнителите, клиента и Обединената корабостроителна корпорация. Въпреки това, „догонващият” график все още не е съгласуван.

Mil.Press FlotProm все още не е успява да получи оперативен коментар за ситуацията в Балтийския завод и в „Росатомфлот”.

За справка

Сибир е заложен за изграждане на 26 май 2015 година, а е пуснат на вода на 22 септември 2017 г. През 2016 г. беше планирано прехвърлянето му на клиента през 2019 г., но през 2017 г. крайните срокове бяха изместени към 2021 година.
На 26 май изпълнителният директор на Балтийски завод Алексей Кадилов оцени готовността на Сибир на 70%.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/06/03/104269

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари