ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Итрий – металът на раздора – Китайската инициатива за рядкоземни метали може да предизвика криза в ядрената промишленост на САЩ

31.05.2020

В Китай се обсъжда въпросът как да се отговори на новите ограничителни мерки, въведени срещу КНР от Съединените американски щати. На фона на споразуменията за частично намаляване на митата, Вашингтон неочаквано обяви такова ограничение като забрана за влизане в САЩ на учени и аспиранти от Китайската народна република.
Това решение е взето лично от Доналд Тръмп и се обяснява като мярка за защита на интелектуалната собственост и технологии в САЩ.

На първо място, става дума за забраната за влизане в Съединените щати на онези китайски учени, които, както е посочено, „подкрепят курса за сливане на военни и граждански технологии“. Особено се набляга на дейностите, свързани с медицината и биологията.

В Китай те заявиха, че подобно решение се счита за дискриминационно и заявиха, че самата администрация на САЩ подкопава основите на научно-техническото сътрудничество.

Рядкоземните метали

Една от областите, в които Китай е готов да предприеме мероприятия срещу САЩ, е износът на рядкоземни метали, без които днес е невъзможно да се развиват редица високотехнологични индустрии.

Към днешна дата Китай успя да се превърне в най-големия производител на рядкоземни метали. През 2018 г. той представляваше 70 процента от целия глобален пазар.
В същото време Китай по-рано отбеляза проблема с нелегалния износ на рядкоземни метали за Северна Америка.

Итрият

По този начин се говори за износа на такъв рядкоземен метал като итрий в Съединените щати. САЩ не разполагат с достатъчно от своите резерви, за да реализират множество проекти.
Китай е лидер в добива на този метал. В САЩ итрият и неговите сплави се използват, наред с други неща, във военната, космическата, ракетната и ядрената промишленост. Според най-новите данни се разработва ядрена ракетна двигателна установка на базата на итриева сплав.
Този рядкоземен материал се използва поради факта, че не взаимодейства със стопилки на уран и плутоний.

Съединението итриев тетраборид YB4 се използва в ядрената промишленост на САЩ.

Този материал има уникални характеристики, които позволяват използването му като основа за създаване на управляващи пръти на ядрени реактори.

САЩ търсят решение на проблема

Ако Китай напълно затвори износа на итрий за САЩ, това ще доведе до криза в цялата ядрена индустрия. Един вид „итриев раздор“.
Ето защо САЩ решиха да засилят преговорите с Япония, която също има запаси от итрий.

Но проблемът е, че находището е дълбоко под водата, което означава, че неговото разработване може да бъде свързано с огромни разходи.

Източник: https://topwar.ru/171697-ittrij-razdora-iniciativa-knr-po-redkozemelnym-metallam-mozhet-vyzvat-krizis-v-jadernoj-otrasli-ssha.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19