ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Плаваща платформа 3 в 1: генерира енергия от слънцето, вятъра и вълните

31.05.2020

Немската компания Sinn Power планира да започне да доставя на пазара модулен дизайн на плаваща електроцентрала със собствена архитектура. Тя може да комбинира производството на енергия от три източника наведнъж – слънчевата, вятърната и вълновата енергия.
Общата изходна мощност на една ферма достига 140 kW. Устройството има само един проблем – не е тествано в реални условия на морето или на океанския бряг.

 

 

 

Офшорната платформа на Sinn Power може да работи с три енергийни източника – вълни, вятър и слънце. Вълните трябва да са високи до два метра. Те вдигат поплавъците под платформата, които генерират електроенергия.
Ако е необходимо, платформата е в състояние да издържи на по-сериозно вълнение с височина до шест метра, пише New Atlas. Всеки от поплавъците може да произвежда до 24 kW електроенергия при идеални условия. Те са разположени в ъглите на секция 12 на 12 метра.

Отгоре могат да се монтират вятърни турбини с номинална мощност 6 kW, а цялата хоризонтална повърхност е покрита със соларни панели, което ще даде до 20 kW. В резултат общата изходна мощност на фермата може да достигне 140 kW.

Батерията е разположена на брега и свързана с платформата чрез подводен кабел. Sinn Power предполага, че такова решение е подходящо за курорти, разположени на островите, по-специално в Карибите.

Най-противоречивият елемент от фермата 3 в 1 е експлоатационният и живот. Морето не е най-надеждният бизнес партньор – то е непредсказуемо и разрушително.
Инженерите на компанията твърдят, че необходимите компоненти на платформата са изработени от материали, устойчиви на солена вода и защитени от вода и прах, но въпросът е, може ли системата да работи десет или двадесет години при такива условия?

Досега всички прототипи, които тестваше компанията, бяха прикрепени към бетонни стени и не плаваха свободно. Сега Sinn Power търси партньори за производството на първата плаваща платформа, която ще бъде тествана в Гърция.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2020/plavuchaya-platforma-3-v-1-vyrabatyvaet-energiyu-solntsa-vetra-voln

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари