ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом планира да организира производството на плутоний-238 за „ядрени батерии“

20.05.2020

Учени от руската ядрена индустрия трябва да подготвят предложенията си за получаване на радиоактивен изотоп на плутоний-238 в реакторите на бързи неутрони в АЕЦ „Белоярск“, който се използва за осигуряване на енергия за космически апарати и различни отдалечени автономни инсталации, следва от откритите материали на уебсайта за държавни поръчки на „Росатом”.

 

 

 

Както следва от тези материали, специалистите от предприятието на научното подразделение на „Росатом“ – Лейпунския физико-енергиен институт (ФЭИ, Обнинск, област Калуга), със заповед на научното подразделение на атомната държавна корпорация АД „Наука и иновации“, трябва да подготвят техническото задание за разработване на широкомащабна технология за наработване (производство) на плутоний-238 (238Pu) за автономни енергийни източници.

 

Предвид свойствата си, 238Pu е неподходящ за създаване на ядрени оръжия, но поради голямото си топлоотделяне се оказва много удобен за използване в радиоизотопни термоелектрични генератори (РИТЭГ) – например, за да осигури с топлина и електроенергия междупланетни изследователски мисии.
Плутоний-238 има сравнително дълъг полуживот (от порядъка на 88 години) и следователно е способен да генерира топлина за дълго време.

Плутоний-238 се получава чрез облъчване в ядрен реактор на изотопа нептуний-237, получен при преработката на отработено ядрено гориво
Понастоящем в Русия 238Pu се произвежда в малки обеми в промишлените реактори на предприятието „Росатом“ – Производственото обединение „Маяк“ (Озерск, Челябинска област).
В същото време реакторите на бързи неутрони на Белоярската АЕЦ може да произвеждат до 100 килограма годишно технически 238Pu на конкурентна цена, се казва в техническото задание.

Целта на проекта е да се оцени възможностите и техническата реализируемост за широкомащабно производство на плутоний-238 от нептуний-237 в реактори БН-600 и БН-800, работещи в енергоблокове №3 и 4 на Белоярската АЕЦ в Свердловска област.
ФЭИ е научен ръководител на тези проекти.

Подробности на: https://ria.ru/20200519/1571648507.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари