ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – В енергоблок № 5 на Запорожската АЕЦ продължава модернизацията на програмно-техническите комплекси

20.05.2020

Специалистите на цеха за топлинна автоматика и измервания (ТАИ) по време на ремонтната кампания в блок 5 на ЗАЕЦ изпълняват редица мерки за продължаване срока за експлоатация (ПСЕ) на оборудването на енергоблока.
Извършва се модернизация на унифицираните комплекси от технически средства на програмно-техническите комплекси (ПТК), които предоставят пълна информация за работата на оборудването.

 

По-голямата част от оборудването на енергоблок № 5 вече беше подменено по време на планирания превантивен ремонт от миналата година. В тази ремонтна кампания модернизацията продължава.

„Подменя се оборудването на унифицираните комплекси от технически средства на втората система. Организират се нови места за контрол на концентрацията на бор.
Извършват се дейности по: по модернизация на упрвляващата система за безопасност чрез подмяна на електрозахранващото оборудване; инсталиране на комплексна система за диагностика на подсистемите на реакторната установка; работа по оборудването на енергоблока със система за дистанционен контрол на усилията в армираните въжета, инсталирането на която позволява да се извършва обективен ежедневен контрол ”, разказа за июпълнението на ремонтните дейности Милана Сердюк, ръководител на екипа за реконструкция на цех ТАИ.

Всички нови системи и ПТК, които постепенно заемат мястото на старо оборудване, съответстват на съвременните технологии и изисквания. Ново оборудване подобрява нивото на безопасност на енергоблока и контролира неговите параметри, автоматично го диагностицира в реално време и предоставя данни на оперативния персонал.

За справка

ЗАЕЦ е най-големият енергиен обект в Украйна и Европа с инсталирана мощност 6000 MW. Първият енергоблок е пуснат в експлоатация през 1984 г., вторият през 1985 г., третият през 1986 г., четвъртият през 1987 г., петият през 1989 г. и шестият през 1995 година.

Източник: http://www.atom.gov.ua/ru/press_centr-19/novosti_kompanii-20/p/na_energobloke_no5_zaporozskoj_aes_prodolzaetsa_modernizacia_programmno_ tehniceskih_kompleksov-46030

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари