ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна е принудена да спре ядрените си енергоблокове след 5-10 години

17.05.2020

За да завърши експлоатацията на 15-те ядрени енергийни блока ще са необходими 200 милиарда UAH.
Това заяви изпълняващият длъжността министър на енергетиката Олга Буславец в ефира на телевизия „Украйна“, съобщава „РБК-Украйна“.

Според нея срокът за използване на атомните енергоблокове в Украйна ще приключи скоро, но все още няма пари за извеждането им от експлоатация.
„След 5-10 години ще бъдем принудени да извеждаме постепенно нашите енергоблокове. Следователно, ако броим 15 блока, това е 200 милиарда UAH, а имаме само 5. От къде мога да взема 195 милиарда UAH?“ – пита шефът на Министерството на енергетиката.

„Някакви пари се отчисляват от нас, но те са толкова малки, че във фонда, който е насочен към тези мероприятия, днес има само 5 милиарда UAH. Това е почти 200 милиона долара. Тоест, ние не сме натрупали за цялото това време дори за извеждането на един блок.
А ние ги имаме 15. Днес ние експлоатираме, но не предвиждаме разходи за бъдещето, за да направим това безопасно“, добави Буславец.

По-рано Министерството на енергетиката пресметна, че дефицитът в енергийния сектор на Украйна за текущата година достига над 50 милиарда гривни, от които 16 милиарда е дефицитът на въгледобивната промишленост.

За справка

Поради спешни ремонти на 14 май е изключен трети енергоблок на ЮУАЕЦ.
Поради това общата работна мощност на ядрените енергоблокове падна до 6780 MW, което възлиза на по-малко от 49% от общата инсталирана мощност на АЕЦ и е исторически минимум за ядрената енергетика на Украйна.

На 4 май компанията „Интерпайп“ на Виктор Пинчук обяви, че цените на електроенергията са се повишили с рекордните 38% през последните дни на април.

Източник: http://news.siteua.org/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари