ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Нововоронежската АЕЦ приключи проверката на работата на иновативния енергоблок № 6 в режим – маневриране на мощността

15.05.2020

На енергоблок № 6 с реактор ВВЭР-1200 на НВАЕЦ приключи проверката на ефективността на експлоатацията на енергоблока в режим на маневриране на мощността или режим - следене на натоварването.

 

 

Прилагането на този режим ще позволи на атомната електроцентрала да използва ресурса най-ефективно, като се адаптира към нуждите на електропреносната мрежа и участва в регулирането на натоварването на единната енергийна система на страната.

Той предполага ежедневна промяна в мощността на енергоблока: през нощта, в часовете с минимална консумация на енергия, мощността намалява, а през деня достига максималното си натоварване – до 100%.

По време на пробната операция специалистите изследваха промяната в мощността в диапазона 96-71-96% и 96-46-96% от номиналната, провериха работата на всички участващи системи и оборудване.
Освен това бяха разработени алгоритми за управление и работата на персонала, тествани бяха решения за минимизиране скоковете на топлинната мощност на реакторната установка.

Характерна особеност на изпитанията беше използването на меко регулиране на температурата като допълнително управляващо въздействие върху реактивността.

Температурата на топлоносителя се променяше за сметка на изменението в разширен диапазон на налягането на парата в главния паров колектор (ГПК).

Получените данни ще бъдат използвани и за последващо прилагане на маневрени режими в проектите на енергоблоковете ВВЭР-ТОИ, каквито са на изграждащата се АЕЦ Курск-2 и проектираните енергоблокове на АЕЦ „Пакш II“ (Унгария).
Това ще увеличи конкурентоспособността на новите проекти, изграждани по дизайна на Държавна корпорация „Росатом“.

Подробности на: https://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/news/34971/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари