ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом продължава да стерилизира медицинска продукция за борба с коронавируса

27.04.2020

Държавната корпорация Росатом продължава да стерилизира медицинска продукция за борба с коронавируса COVID-19.

Към сутринта на 26 април са стерилизирани 6 053 220 защитни маски (плюс 672 280 за 25 април), както и 116 500 медицински транспортни системи, използвани за тестване за наличие на вируса COVID-19 (цифрата не се е променила).

Стерилизацията се извършва от Sterion АД (част от Русатом Хелскеа АД), която е сключила договор с Delrus за стерилизиране на повече от 58 милиона медицински маски.
Компанията беше преместена от двусменен в трисменен (денонощен) работен режим, което позволява обработка на до 10 милиона маски седмично.

Освен това като част от изпълнението на договора с компанията GEM се извършва стерилизация на медицински транспортни системи.
До края на април обемът на обработените транспортни системи трябва да бъде 150 хиляди броя.

Като основно технологично оборудване се използва линеен електронен ускорител УЭЛ 10-10 с енергия 10 MeV и мощност 10 kW.

Стерилизацията се осъществява чрез действието на сноп ускорени електрони върху преработените продукти, заредени в специален конвейер.
Тази технология позволява да не се разопакова продукцията, предварително опакована от производителите, в картонени контейнери за превоз.

Освен това, след обработка на продуктите с поток от ускорени електрони, продукцията веднага е годна за употреба.
Това не изисква дегазиране (за разлика от други методи за стерилизация) или други допълнителни стъпки, преди реалната употреба. Една кутия (980 маски) може да бъде обработена за 37 секунди.

Източник: https://www.rosatom.ru/journalist/news/rosatom-prodolzhaet-rabotu-po-sterilizatsii-meditsinskoy-produktsii-dlya-borby-s-koronavirusom/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19