ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Черна истинска история: 34 години от деня на катастрофата в Чернобилската АЕЦ – спомени на участници в ЛПА

27.04.2020

На 26 април се отбелязва Международният ден за възпоменание на катастрофата в Чернобил, обявен с резолюция на Общото събрание на ООН на 8 декември 2016 година.

Аварията в Чернобилската АЕЦ е станала в 01:23 часа местно време. Реакторът на четвърти енергоблок на централата, разположена само на сто километра от Киев, избухна.
Общата площ на радиационно замърсяване в Украйна в резултат на бедствието възлиза на 50 хиляди квадратни километра в 12 области. От радиоактивното замърсяване са засегнати и 46,5 хиляди квадратни километра от Беларус (23% от общата площ).

В понеделник сутринта в Швеция беше регистриран радиоактивен облак, но през целия ден съветските власти отказаха да признаят, че в СССР е възникнала извънредна ситуация.
Москва реши да направи кратко информационно съобщение, състоящо се от само пет изречения, в 21:00 часа в понеделник.
Това беше направено едва след като шведските власти обещаха да изпратят официален сигнал за тревога на Международната агенция за атомна енергия към ООН.

„Инцидент е станал в Чернобилската атомна електроцентрала. Един от реакторите е повреден. Вземат се мерки за отстраняване на последствията от инцидента. На пострадалите е оказана необходимата помощ. Създадена е правителствена комисия, която да разследва случилото се“, се казва в съобщението на агенция ТАСС.

Чак след две седмици – след като количеството радиоактивни емисии беше значително намалено – съветските власти казаха цялата истина за случилото се.

Припят е построен като град за работниците в ЧАЕЦ. За 36 часа след експлозията на реактора, 49 хиляди жители напуснаха града. Изселването на близките населени места отне още няколко дни.

Хиляди киевчани, както обикновено, участваха в демонстрациите за Първи май – това беше само пет дни след експлозията, а жителите на украинската столица дори не си представяха на каква опасност са изложени.

Най-силни радиоактивните емисии са били през първите 10 денонощия. Вятърът е духал на север и северозапад. В края на април посоката на вятъра се е променила на юг и югоизток.
Поради сезонните метеорологични условия на места са валяли обилни дъждове. В резултат на това радиоактивното замърсяване се е разпределило неравномерно.

В резултат на аварията една четвърт от територията на сегашна Беларус е била заразена, около 200 хиляди жители са евакуирани от украинските земи. Други европейски страни са частично изложени на радиоактивно замърсяване.

Около половин милион души от целия Съветски съюз бяха хвърлени за ликвидиране последствията от експлозията. Много от тях впоследствие са починали от лъчева болест.

Според украинските власти инцидентът е отнел живота на 25 хиляди ликвидатори на последствията от аварията (ЛПА) – жители на Беларус, Украйна, Русия.

Според Световната здравна организация около 9 хиляди души са загинали в резултат на аварията в Чернобил.

Последният действащ чернобилски реактор беше затворен през 2000 година.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-198072

Б.Р. – Въпреки отминалите години с особени чувства си спомням някои детайли от разказите на участници в събитията.

По-малко от година след аварията моите колеги от един Московски институт, с които съдбата реши да работим съвместно при изграждането на 5 блок на АЕЦ „Козлодуй” наред с другото ми разказаха следната покъртителна история:

Предисторията

При ЛПА на територията около авариралия блок е било необходимо да се разчистят развалините – да се отворят просеки за да може да влизат машини и хора за обезопасяване на конструкцията.

На малко по-късен етап се явява необходимост от извличане от просеките на най-силно радиоактивните отломки.

В техния институт е бил разработен манипулатор с товароподемност до 300 килограма (такова е било заданието) който се куплира към танк. Същият е бил снабден радиационни датчици и телевизионна камера, монтирани на телеуправляема щанга.
Изваждането на намерените находки се извършвало от специални захвати – също управлявани дистанционно

Екипът за управление на системата се е намирал в танка (относително защитен от радиацията).

Първият работен ден на площадката

След като през първия ден системата е монтирана и изпробвана, на следващия ден започва бойното и кръщение.
Всичко свързано с търсене и намиране на находките тръгва нормално, но се оказва, че те са затрупани и преплетени с други (по-чисти) отломки.
В крайна сметка са извлечени само около 300 килограма високоактивни материали, които са отнесени на близката обозначена площадка.

Инспекцията

В края на работната смяна идва екипът на генерал……, който ръководи дейностите по ЛПА. Оказва се, че очакванията са били твърде оптимистични. Въпреки относително малкото тегло на находките (до 30 килограма), извличането им е било затруднено от неправлната им форма и околните отломки, което определя ниската производителност.

Решението е намерено

На сутринта към екипа са включени и група войници-доброволци.
След откриването на находката и разчистването на достъпа до нея – един войник я грабва и на бегом я хвърля на площадката за високоактивни РАО. И така докато всеки събере по 25 бера.

Колко струва животът на човека?

На настойчивите ми питания – колегите ми отговаряха с думите на генерала:
„Те сами са избрали това. Веднага се уволняват от армията, получават парична компенсация и излизат в пенсия”.

Послеслов

Винаги, когато си спомням за тези и други събития около ЛПА на ЧАЕЦ очите ми се насълзяват.
Но същевременно съм съгласен с тезата, че тогава при друг обществен строй, без такава себеотдаденост и включване на всичките ресурси на СССР последствията за страната и света биха били непредсказуеми.

Tags:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари