ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ беше домакин на Форума на регулаторите за реактори с малка мощност

25.04.2020

В централата на МААЕ във Виена се проведе среща на Форума на регулаторите на SMR. Самото събитие се проведе преди повече от месец, на 25-28 март, но информация за резултатите от него беше публикувана едва сега.

 

 

 

Този форум е основан през март 2015 г. и обединява представители на ядрените ведомства на 9 държави, както и търговски организации, работещи по тази тема.
Заявената му цел е да анализира общите проблеми, които могат да възникнат по време на разработването на програми на „малки“ реактори, както и да предостави консултативна помощ на страните, които възнамеряват да строят такива АЕЦ на своята територия.

Както припомня изданието World Nuclear News, „малките“ реактори включват реактори с мощност до 300 MW (по-малко от една трета от средната мощност на енергоблоковете на настоящите атомни електроцентрали) и в същото време имат няколко предимства, например, възможността за инсталирането им на отдалечени или недостъпни места, където големите АЕЦ може да бъдат излишни, а също така (защо често ги наричат „модулни“) способността да се създават модули от няколко реактора със същата обща мощност, която може да се изисква за всеки конкретен случай.

Както бе отбелязано в прессъобщението от срещата, основният резултат е разработването на набор от препоръки относно безопасността на реакторите с малка мощност; въпроси относно транспортирането на такива реактори до мястото на експлоатация, както и особеностите на тяхното лицензиране, свързани със спецификата на реакторите от този тип.

Предполага се, че в резултат на обсъжданията на последния форум ще бъдат направени предложения за изменение на нормативните документи на МААЕ или за разработване на нови нормативни документи, които ще отчитат факта, че в близко бъдеще може да се реализират доста висок процент проекти за АЕЦ с малка мощност.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/04/24/103213

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари