ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ искат да изтласкат Русия от пазара на ядрени технологии

25.04.2020

Съединените щати трябва да изтласкат Русия и Китай от пазарите за ядрени технологии и да станат световен лидер в тази област, според стратегията на Министерството на енергетиката на САЩ, публикувана на сайтa на ведомството.

 

„В крайна сметка правителството на САЩ ще навлезе на пазари, доминирани от държавни компании в Русия и Китай, и ще възстанови позицията ни на световен лидер в износа на най-добрите технологии в областта на ядрената енергетика, както и строги стандарти за неразпространение“, се казва в документа, който е предаден за разглеждане на президента Доналд Тръмп.

По-специално, Министерството на енергетиката предлага да се попречи на Москва и Пекин да установят силни отношения с „редица източноевропейски и африкански държави“.

Освен това авторите на стратегията искат да натоварят Комисията за ядрено регулиране на САЩ с правомощия „да отказва вноса на ядрено гориво, произведено в Русия и Китай, за да се гарантира националната сигурност“.

„Способността на чуждестранните държавни предприятия да осигурят цикъл за преработка на ядрено гориво за установяване на доминиращи пазарни позиции и силни двустранни отношения може да представлява сериозни геополитически предизвикателства за САЩ“, се казва в стратегията.

В тази връзка авторите на документа предлагат намаляване на обема на руското ядрено гориво, разрешено за внос в САЩ. По-специално става дума за противодействие на дейността на компанията на държавната корпорация „Росатом” ТВЭЛ.

През 2016 г. ТВЭЛ подписа първия договор с един от американските оператори на АЕЦ за опитна промишлена експлоатация на своето ядрено гориво „ТВС-Квадрат“.

За справка

По-рано беше съобщено, че обемът на чуждестранните поръчки на „Росатом” за десетгодишен период след резултатите от 2019 г. ще възлиза на 133-135 милиарда долара.
Десетгодишното портфолио от поръчки включва проекти, които трябва да бъдат завършени в този период.

Портфолиото на чуждестранните поръчки на „Росатом” включва не само договори за изграждане на ядрени енергоблокове, но и договори в други области на мирния атом.
Сега в тази „касичка“ на един или друг етап от изпълнението се намират проекти на 36 ядрени енергоблока в различни страни по света.

Източник: https://ria.ru/20200424/1570494652.html

Tags: , , ,

2 Responses to САЩ искат да изтласкат Русия от пазара на ядрени технологии

  1. Красимир Христов on 25.04.2020 at 0:13

    Подробен анализ на Стратегията ще намерите в статията:
    „Не трябва да се преструваме“: САЩ стартира нова ядрена надпревара.
    https://www.gazeta.ru/business/2020/04/24/13061827.shtml

  2. 123 on 25.04.2020 at 6:20

    САЩ толкова боб трябва да ядат, за да стигнат Росатом, че цял Тексас да засадят със Смилянски боб няма да им стигне :D

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари