ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Учените са създали материал, който свети в зависимост от облъчването

20.04.2020

Новият материал, който може да се използва за контрол на нивото на радиоактивно облъчване, получено по време на работа на човек в ядрената медицина или в атомните електроцентрали, е синтезиран от учени от Уралския федерален университет (УрФУ) и Уралското отделение на Руската академия на науките (УрО РАН).
Това съобщиха в пресслужбата на УрФУ.

 

 

 

Според учените новият материал може да се използва за индивидуална дозиметрия. Той се основава на литиево-магнезиев фосфат LiMgPO4 и има способността да свети в зависимост от дозата на полученото лъчение.

 Тербият, добавен към литиево-магнезиевия фосфат, натрупва енергия по време на облъчването и започва да свети със зелена светлина, която може да се различи от човешкото зрение.
Според учените новият материал може да се прилага в области на човешката дейност, свързани с източници на йонизиращо лъчение.

От пресслужбата съобщиха, че учените продължават да подобряват материала, като добавят прозрачност към него и увеличават вемето за съхранение на енергията, получена от облъчването.

Подробности на: https://regnum.ru/news/innovatio/2921558.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари