ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ заподозряха Китай, че извършва изпитания на ядрени заряди с малка мощност

19.04.2020

Съединените щати подозират Китай в тайно извършване на изпитания на ядрени заряди с малка мощност в нарушение на задълженията си по Договора за всеобхватна забрана на ядрените изпитания (ДВЗЯИ).

 

 

 

Както американският вестник „The Wall Street Journal” съобщи в сряда в своята електронна версия, тези данни се съдържат в класифицирано приложение към годишния доклад, който ще бъде публикуван по-късно от Държавния департамент на Съединените щати.

Според вестника този документ не съдържа доказателства, че Пекин не изпълнява обещанието си да изпълнява ДВЗЯИ.
Въпреки това американската страна изброява редица аспекти, от които Вашингтон се тревожи, включително активизирането на работата на полигона Лобнор в автономния район Синдзян Уйгур в северозападен Китай.

Освен това, САЩ твърдят, че КНР през последните години в някои случаи е преставала да предава данни от специалните станции на своя територия, които са предназначени да наблюдават промените в радиационния фон и сеизмичната активност.

Вестникът поиска разяснения от Подготвителната комисия (ПК) за цялостна организация на Договора за всеобхватна забрана на ядрените изпитания (ДВЗЯИ), която предприема необходимите мерки за улесняване на влизането в сила на Договора и за създаване на механизъм за проверка към момента на неговото стартиране.

ПК е заявила, че от септември 2019 г. прехвърлянето на горепосочените данни от КНР практически не е прекъсвало.
Изолираните случаи, регистрирани по-рано от тази дата, са били договорени между Пекин и ПК.

„Предаването на данни от всички сертифицирани станции беше прекъснато през 2018 г. след приключване на процеса на тестване, оценка и сертифициране.
През август 2019 г. бяха приключени преговорите с операторите на китайски станции по договорите за периода от време след изтичане на срока за сертифициране, след което преносът на данни от всичките пет станции бе възобновен“ – вестникът цитира думите на официалния представител на подготвителната комисия.

За справка

Договорът за всеобхватна забрана на ядрените изпитания беше одобрен от Общото събрание на ООН на 24 септември 1996 г. Той забранява извършването на изпитателни взривове на ядрени заряди, както и ядрени взривове за мирни цели.

Забраната важи за всички сфери (в атмосферата, в космоса, под водата и под земята) и има абсолютен и всеобхватен характер.

Досега споразумението е ратифицирано от 166 държави, но не е влязло в сила, тъй като не е ратифицирано от САЩ, Китай, Египет, Израел и Иран и не е подписано от Индия, Пакистан и КНДР.

Подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/04/17/103005

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари