ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ успешно завършиха най-мащабните изпитания на реакторната установка – прессъобщение

15.04.2020

На Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ успешно завърши един от най-важните и мащабни етапи от програмата за подготовка на съоръжението за въвеждане в експлоатация – горещата обкатка на реакторната инсталация.
Главен проектант и изпълнител на проекта е инженерното подразделение на руската държавна корпорация „Росатом” – групата „АСЕ”.

 

 

 

Най-сложният технологичен процес – горещата обкатка започна на 11 декември 2019 г., като през целия период са направени 242 различни изпитания.
Основната цел е преди енергийното пускане на енергоблока да бъде потвърдено съответствието на системите и оборудването на ядрения остров с проектните характеристики при номинални параметри, както и по време на подгряване и разхлаждане на реакторната установка.

По време на горещата обкатка при експлоатационни параметри – налягане в първи контур от 160 килограма на квадратен сантиметър и температура +2800С са извършени следните дейности: проверена е експлоатационната годност и на четирите главни циркулационни помпи, продухване на главните циркулационни паропроводи със собствена пара, изпитана е експлоатационната годност на системите за управление и защита на реакторната инсталация и електрозахранването за собствени нужди.
Извършени са изпитания на главните предпазни клапани на парогенераторите, на компенсаторът на налягането и са проведени много други операции.

„Успешно завършихме етапа на горещата обкатка и всички необходими изпитания при номинални параметри на реакторната инсталация, както и по време на нейното  подгряване и охлаждане. Изпитанията показаха, че цялото оборудване и технологични системи на енергоблока, участващи в програмата на изпитанията, отговарят на проектните характеристики”, заяви вицепрезидентът на „АСЕ” и директор на проекта за изграждане на Беларуската АЕЦ Виталий Полянин.
Той съобщи още, че се предвиждат редица изпитания във фазата на енергийното пускане на енергоблока.

„Следващият етап от изграждането, в съответствие с плана за подготовка на енергоблока за физическо пускане в експлоатация, е ревизирането на основното и спомагателното оборудване на първи и втори контур, което се планира да приключи в средата на юни”, уточни Полянин.

За справка

Беларуската АЕЦ с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 мегавата се изгражда в град Островец. За първата АЕЦ в Беларус бе избран руският проект от поколение „3+”, който напълно отговаря на стандартите и препоръките за безопасност на Международната агенция за атомна енергия.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари