ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


За първи път в Русия беше приложена нова технология за обследване на корпуса на реактора в първи блок на Калининската АЕЦ

09.04.2020

В енергоблок № 1 на Калининската АЕЦ беше извършено обследване на метала на корпуса на реактора и вътрешно-корпусните устроиства с помощта на модулен манипулатор за подаване и насочване на системата за телевизионен контрол. Това оборудване се използва за първи път в руските атомни централи с водо-водни енергийни реактори.

 

Според Максим Миляев, заместник-началник на цеха за централизиран ремонт на Калининската АЕЦ, устройството позволява всички видове неразрушителни изпитвания да се извършват вавтоматичен режим, без да се използва полярния кран и презареждащата машина, като осигурява вертикално и хоризонтално преместване на камерата, както и нейното въртене на 360 градуса.

„Възможностите на манипулатора позволяват значително да опрости процедурата за контрол, да се намали дозовото натоварване на експлоатационния персонал.
Основното му предимство е скоростта на сканиране на повърхността и изключването на операциите по преместване на камерата, което позволява да се намали времето за ремонт на енергоблока и да се постигне икономически ефект до 65 милиона рубли годишно“, отбеляза М. Миляев.

Обследването на състоянието на корпуса на реактора и заваръчните шевове позволява да се определят свойствата на основния метал, който продължително е изложен на високи температури, налягане и йонизиращо лъчение.
В допълнение, това е единственото оборудване на атомната електроцентрала, което не може да бъде заменено.

„Резултатите от телевизионното измерване и визуалната диагностика на метала показват, че състоянието на цилиндричната част и дъното на реактора, както и на вътрешните части, напълно отговаря на проектните параметри и изискванията за безопасност. Това е определящ фактор за получаване на разрешение за експлоатация на енергоблока за нов продължителен срок“ – подчерта главният инженер на Калининската АЕЦ  Александър Дорофеев.

За справка

Първи енергоблок на КалАЕЦ беше спрян за основен ремонт с мащабна модернизация през ноември 2019 г. като част от отраслевата програма за удължаване на живота (ПСЕ) на блока.
В момента той има разрешение от Ростехнадзор да работи в удължения период до 2025 година. След успешното приключване на всички операции срокът му за експлоатация може да бъде удължен до 2044 година.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/04/07/102730

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари