ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Трети блок на Белоярската АЕЦ отбелязва своята 40-годишнина

09.04.2020

След включването в електроенергийната система на 8 април 1980 г., енергоблок № 3 на Белоярската АЕЦ БН-600 е произвел повече от 157 милиарда kWh електроенергия.
Електроенергията, генерирана от юбилейния енергоблок над 40 години, при сегашното ниво на потребление, щеше да е достатъчна за цялата Свердловскa област за почти 4 години.

 

В момента на пускането БН-600 беше иновативен реактор поради използването на интегрирано оформление – почти цялото основно оборудване на 1-ви контур беше затворено вътре в основния корпус на реактора, който от своя страна беше поставен в еднакво здрав корпус – като матрьошка. За развитието на иновативни технологии Белоярската АЕЦ е наградена с Орден Трудового Красного Знамени.

Белоярската АЕЦ на името на В. В. Курчатов е филиал на концерна „Росенергоатом“ АД (част от най-голямия дивизион на Държавната корпорация за атомна енергия Росатом – Електроенергийният).
Тя е пусната в експлоатация през април 1964 г. Първите енергоблокове с реактори AMB-100 и AMB-200 на топлинни неутрони са окончателно затворени поради изчерпване на ресурсите им.
В експлоатация са енергоблоковете с реактори на бързи неутрони БН-600 (от 1980 г.) и БН-800 (от 2015 г.). Това са най-големите енергоблокове в света с реактори на бързи неутронни.
По отношение на надеждността и безопасността те са сред най-добрите ядрени реактори в света.

Подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/04/08/102763

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари