ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Персоналът на Беларуската АЕЦ е готов за пускане на първи енергоблок

16.03.2020

Персоналът на Беларуската атомна електроцентрала е готов за първи път да пусне реакторната установка и да осигури контрол върху всички свързани с безопасността технологични процеси.
На 13 март заместник-министърът на енергетиката Михаил Михаюк потвърди тяхната професионална зрялост и компетентност в интервю за БЕЛТА
.

 

„Всички специалисти от АЕЦ, които трябваше да получат разрешения от Госатомнадзор, предвидени в националното законодателство, вече са положили изпити и са ги получили“, каза той, припомняйки, че заедно с решението за изграждане на собствена АЕЦ в Минск е разработена държавна програма за обучение на персонала за ядрения отрасъл.

Както обясниха в пресслужбата на Министерството на енергетиката, обучението на специалисти за ядрената промишленост се провежда в четири университета на републиката, където в момента се обучават 500 студенти в специализирани направления. А през последните седем години, според експерти, по държавната програма са обучени и разпределени над 800 специалисти, включително 350 млади специалисти, които вече работят в БелАЕЦ.

Затова за втори енергоблок , чието пускане е планирано за следващата година, не се очакват проблеми с персонала. На всички ключови длъжности, обясни Михадюк, персоналът вече е назначен и преминава необходимото обучение. А „тези, които са го преминали, са привлечени в дейностите по първи енергиен блок.
За други длъжности, за които подготовката изисква по-кратки срокове, набирането ще бъде по-късно“, обясни заместник-министърът.

Оценявайки текущата готовност на централата за експлоатация, той заяви, че на първи блок са завършени над 97% от монтажните работи, а на втори – над 70%.
С други думи, Михадюк уточни, че сега „върви комплексно тестване на първи енергоблок на атомната електроцентрала – етапът на горещата обкатка, при който реакторната установка (РУ) работи на номинални параметри.След това ще се извърши ревизия на оборудването, която ще завърши с физичския пуск.”

Що се отнася до строителните работи на първи блок, според него там са останали само довършителни работи в помещенията.
Построени са практически всички съоръжения и на втори енергоблок на атомната електроцентрала. Сега монтажът на оборудването в машинна зала вече приключва, а основното оборудване на реакторната установка вече е монтирано.

Източник: https://rg.ru/2019/12/18/na-belaes-nachalas-termicheskaia-obkatka-oborudovaniia.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари