ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ представи окончателните резултати от инспекцията на Беларуската АЕЦ

15.03.2020

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), след като приключи мисията си в Беларус, която беше посветена на оценка на готовността на инфраструктурата в републиката, представи резултатите от своята оценка.

 

Заместник-ръководителят на МААЕ Михаил Чудаков по националния телевизионен канал Беларус 1 заяви, че Беларус се е превърнал в модел на нашата агенция. Според него програмата за ядрена инфраструктура в света е въведена с цел да се вземе предвид опитът от предишни технологични бедствия като Чернобил и Фукушима.

„За целта разработихме специална програма за 10 години. През това време проведохме 31 мисии в 21 държави. Тази програма включва 3 етапа на изпълнение, като третият етап е готовност за стартиране.
Това е мисията, която изучаваше тази фаза и беше осъществена в Беларуската атомна електроцентрала”.

Чудаков подчерта:

„Благодарим на Беларус за това, че страната ни кани, въпреки факта, че нашите мисии са доброволни и незадължителни.
Беларус е показателен пример за нас, защото и ни кани за всички проверки на МААЕ“.

Той отбеляза, че в представения доклад за изминалата мисия Беларус премина успешно всички етапи на програмата, тъй като не е новак в ядрената област.

Представителят на МААЕ уточни:

„Беларус има научна, експериментална, теоретична база. Ядрената инфраструктура есъществувала и съществува в Беларус.
Ние просто даваме препоръки, базирани на най-добрия опит в света как да се подобри и какво, за да гарантираме много години безопасна експлоатация на атомната електроцентрала преди въвеждането и в експлоатация. “

Заместник-ръководителят на МААЕ смята, че списъкът с препоръки, подготвени от специалистите на агенцията за беларуската страна, не е обширен.

Чудаков каза:

„Разбира се, АЕЦ е готова за експлоатация. И ядрената централа не е лоша.
Беларус направи много за безопасното изграждане, монтаж и въвеждане в експлоатация “, добавяйки, че страната сама трябва да вземе решение кога да свърже атомната електроцентрала към мрежата или да започне зареждане на горивото.

Заместник-ръководителят на МААЕ подчерта:

„Първи блок надхвърли очакванията ми. Блоковете са много добри, надеждни. Това е трето поколение плюс. Това означава, че всички дейности след „Фукушима“ вече са изпълнени и взети под внимание. “

Той е сигурен, че блоковете на Беларуската атомна централа ще работят дълги години. И въпреки че проектният период предполага експлоатацията на блоковете за 60 години, специалистът смята, че този период ще бъде удължен до 100 години.

В същото време Чудаков отбеляза, че според него само ядрената енергетика може да спре глобалното затопляне.
Специалистът каза: „Това вече е признато от всички. Трите стълба са: преходът към газ от въглища, водноелектрически централи (зелена енергия) и ядрена енергетика. “

Той подчерта, че вече пуснатите в експлоатация блокове на атомните електроцентрали по света предотвратяват отделянето на огромно количество въглероден диоксид, давайки пример:

„Същото е, както ако спирате от движение по 400 милиона коли годишно.”

За справка

В Островец (Република Беларус) се изгражда Беларуската АЕЦ с два реактора ВВЭР-1200 с обща мощност 2400 MW. За първата атомна електроцентрала в Беларус бе избран руският проект за поколение 3+, който напълно отговаря на международните стандарти и препоръките за безопасност на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/03/13/102183

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари