ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕС се нуждае от ядрена енергия за постигане на своите индустриални цели

07.03.2020

Предстоящата Индустриална стратегия на Европейската комисия цели да помогне промишлеността на Европа да се справи с редица предизвикателства в бъдеще.
Важен елемент от това ще е достъпът до сигурни доставки на нисковъглеродна енергия на конкурентна цена.

И тук идва ядрената енергетика, отбелязва генералният директор на Foratom Ив Десбизайе за Еuractiv.
По думите му тя е нисковъглеродна, гъвкава, рентабилна и може да помогне на ЕС да постигне климатичен неутралитет като поддържа конкурентоспособност, растеж, работни места и технологично лидерство.
Европейската ядрена индустрия осигурява 1 млн. работни места в ЕС и произвежда близо 450 млрд. евро БВП.

В дългосрочната визия на ЕК „Чиста планета за всички“ се посочва, че ядрените мощности през 2050 г. ще останат на сегашните нива от 120 GW.
За целта е необходимо изграждането на нови ядрени енергоблокове, което ще е от полза както за икономиката на Европа, така и за страните, в които ще се разположат те.

Ключова е необходимостта от значителна подкрепа за изследвания, разработки и иновации, както и увеличено финансиране за проучвания в настоящите и бъдещите ядрени технологии, каквито са малките модулни реактори.

Според Десбизайе ЕС трябва да предприеме мерки за подпомагане на важната роля на ядрения сектор за икономиката на съюза чрез стабилна политическа рамка, реформа на въглеродните пазари и окуражаване на инвестициите в нисковъглеродни технологии.

Източник: https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/eu-needs-nuclear-energy-to-achieve-its-industrial-goals/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари