ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белоярска АЕЦ – БН-600 навършва 40 години и се готви за ПСЕ до 2040 година

02.03.2020

Преди 40 години, на 26 февруари 1980 г., се извършва физическият пуск на блок № 3 на Белоярската АЕЦ.

 

 

Тази година се планира да бъде удължен експлоатационния живот до 2025 г., а в дългосрочен план – до 2040 година.
По този начин, прогнозният ресурс на блока ще бъде удвоен спрямо първоначално проектирания.

През 2010 година БН-600 получи лицензия от Ростехнадзор за продължаване срока на експлоатация (ПСЕ) за допълнителни 10 години.

Това беше направено след надграждане и подобряване на безопасността на енергоблока: част от оборудването беше подменено, отделни системи на енергийния блок бяха модернизирани и бяха въведени принципно нови системи, които преди това не бяха предвидени от проекта, които са важни за безопасността.
Активната зона на реактора и турбинното оборудване преминаха модернизация.

„До 31 март трябва да получим лицензия за още пет години експлоатация и се подготвяме за мерки, които да обосноват възможността за експлоатация на енергоблок № 3 до 2040 г.
За тази цел се планира да се извърши глобална работа, например подмяна на модулите на парогенератора.“

„Специалистите вече са извършили предварителни проверки на оборудването и стигнаха до заключението, че технически е възможно да се продължи безопасната експлоатация на силовия блок“, каза Петър Говоров, заместник главен инженер по инженерна поддръжка и модернизация на АЕЦ.

Успешната експлоатация на БН-600 в продължение на 40 години потвърждава безопасността, надеждността и високия потенциал на бързите натриеви реактори, а удължаването на експлоатационния живот до 2040 г. ще помогне за доказване на търговската конкурентоспособност на технологията на реактори БН с най-обещаващите световни проекти за термични реактори, както и по-нататъшния преход към двукомпонентна ядрена енергетика в Русия.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz01/a0135.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари