ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Tesla започва изграждането на гигантска система за съхранение на енергия

01.03.2020

Инсталацията с капацитет 1200 MWh ще бъде най-голямата система за съхранение на енергия в света. Тя ще бъде построена в Калифорния, в окръг Монтерей и ще надмине 10 пъти по капацитет друг подобен проект на Tesla, Hornsdale, в Южна Австралия.
Инсталацията ще бъде изградена на мястото на остаряла газова електроцентрала и ще позволи акумулиране на слънчева и вятърна енергия.

Tesla получи окончателно разрешение за преустройството на газовата централа Moss Landing California. Според плана тя трябва да се превърне в огромна инсталация за натрупване на електроенергия проиведена от вятър и слънце, съобщава Clean Technica.
Проектът беше единодушно одобрен от Комисията за планиране на окръг Монтерей.

В момента електроцентралата, която някога е обслужвала огромна територия, постепенно се извежда от експлоатация и генерира около 10% от предишните си енергийни обеми.
Скоро обаче на нейна територия ще бъдат настанени 449 акумулатора Мегапак с общ капацитет 1200 MWh.

Сега за най-голяма система за съхранение на енергия се счита проектът Tesla Hornsdale с капацитет 129 MWh.
По време на строителството той беше три пъти по-мощен от най-близките си конкуренти. Новата инсталация обаче ще я надмине 10 пъти.

Основната цел на инсталацията ще бъде натрупването на вятърна и слънчева електроенергия. Системата ще изглажда пиковете на потребление и ще доставя електричество през нощта и при безветрие.

Одобрението на областните власти беше последното, което се изискваше да започне работата на обекта.
Предвижда се те да започнат следващия месец, а системата ще бъде пусната в експлоатация до края на годината.

Партньорът на проекта на Tesla е Pacific Gas and Electric. В допълнение към Moss Landing те работят по създаването на още три системи за съхранение на енергия, които ще заменят няколко електроцентрали, работещи на газ.

Преди няколко дни се появи информация за нов проект на Tesla, наречен Roadrunner. Говорим за производството на евтини батерии за електрически превозни средства с увеличен пробег.
Може би една от тези батерии ще бъде показана в действие през април.

Маск също подобри копаенето на тунели – сега неговата скучна компания ще може да изгради мрежа от подземни транспортни комуникации 3 пъти по-бързо.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2020/tesla-nachinaet-stroitelstvo-gigantskoi-sistemy-khraneniya-energii

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари