ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


НВАЕЦ – Специалистите разработват преминаването на ВВЭР-1200 към 18-месечен горивен цикъл

29.02.2020

Планира се въвеждане в експлоатация на блок 6 на НВАЕЦ с реактор ВВЭР-1200 в режим на увеличена продължителност на горивните цикли. След пускането в експлоатация през 2016 г., енергоблок № 6 на НВАЕЦ работи в 12-месечен горивен цикъл: ядреното гориво се презарежда веднъж годишно.

 

Сега се планира преход към 18-месечен горивен цикъл.

В момента разработчиците на проекта НВАЭС-2 (энергоблок №6 и №7 НВАЭС) са подготвили обосновки за безопасност за преминаването към нов горивен цикъл, тече работа за финализиране на промените в експлоатационната документация.
Пакет документи с доказателства ще бъде представен за разглеждане в Ростехнадзор. Получаването на разрешение за преминаване на енергоблок № 6 на НВАЕЦ на 18-месечен горивен цикъл ще се извърши след задълбочен преглед на подготвената документация.

Работата в режим на удължен горивен цикъл ще започне с опитно промишлена експлоатация (ОПЕ) на енергоблок № 6. Етапът на ОПЕ ще продължи около три години.
Въз основа на резултатите от пилотната експлоатация ще бъде взето решение за окончателния преход на енергоблок № 6 към 18-месечен горивен цикъл.

Подробности на:https://www.atomic-energy.ru/news/2020/02/28/101799

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари