ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕС планира да накара производителите на смартфони да направят батериите им лесносменяеми

29.02.2020

На разположение на журналистите на холандския вестник Het Financieele Dagblad е попаднал проект на версия на документа на Европейската комисия, който ще бъде представен за открито обсъждане следващия месец.
В него се говори, че ЕС има намерение да въведе нови изисквания към производителите на смартфони, таблети и електронни книги – те трябва да започнат да ги оборудват с лесносменяеми акумулаторни батерии.

 

Тази мярка има за цел да намали количеството на годната електроника, която се изхвърля заедно с повредените батеррии.

Много производители на смартфони запечатват отделението за акумулаторната батерия, така че потребителите да не могат сами да я заменят. Така прави например Samsung с всичките си телефони, започвайки от Galaxy S6.
Освен това някои от тях дори не продават сменяеми батерии на дребно, разпространявайки ги само чрез специализирани сервизни центрове, както прави Apple.

По този начин те директно стимулират увеличаване на обема на електронните отпадъци, принуждавайки клиентите да купуват ново оборудване и да се отърват от старото, вместо просто да сменят батерията.

Според изчисленията на ЕС само през 2016 г. страните-участници са генерирали 12,3 милиона тона електронни отпадъци – средно 16,6 кг на човек.

Подробности на: https://elektrovesti.net/69879_es-planue-zmusiti-virobnikiv-smartfoniv-zrobiti-batarei-zminnimi

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари