ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕС планира да накара производителите на смартфони да направят батериите им лесносменяеми

29.02.2020

На разположение на журналистите на холандския вестник Het Financieele Dagblad е попаднал проект на версия на документа на Европейската комисия, който ще бъде представен за открито обсъждане следващия месец.
В него се говори, че ЕС има намерение да въведе нови изисквания към производителите на смартфони, таблети и електронни книги – те трябва да започнат да ги оборудват с лесносменяеми акумулаторни батерии.

 

Тази мярка има за цел да намали количеството на годната електроника, която се изхвърля заедно с повредените батеррии.

Много производители на смартфони запечатват отделението за акумулаторната батерия, така че потребителите да не могат сами да я заменят. Така прави например Samsung с всичките си телефони, започвайки от Galaxy S6.
Освен това някои от тях дори не продават сменяеми батерии на дребно, разпространявайки ги само чрез специализирани сервизни центрове, както прави Apple.

По този начин те директно стимулират увеличаване на обема на електронните отпадъци, принуждавайки клиентите да купуват ново оборудване и да се отърват от старото, вместо просто да сменят батерията.

Според изчисленията на ЕС само през 2016 г. страните-участници са генерирали 12,3 милиона тона електронни отпадъци – средно 16,6 кг на човек.

Подробности на: https://elektrovesti.net/69879_es-planue-zmusiti-virobnikiv-smartfoniv-zrobiti-batarei-zminnimi

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари