ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изобретение на корейските инженери удвоява пробега на електромобила с едно зареждане

29.02.2020

Комбинацията от достъпни материали и прости технологии позволи да се създаде композит, който увеличи капацитета на акумулаторите четири пъти.
Това ще удвои пробега на електрическите превозни средства, ще им позволи да зареждат до 80% само за 5 минути и ще увеличи няколко пъти капацитета на всички системи за съхранение на енергия. Решението се оказва толкова просто, че търговската му реализация може да бъде бърза.

Повечето съвременни електрически превозни средства имат акумулатори с графитни аноди.

Според експерти, замяната на графита със силиций може да увеличи капацитета на батерията и значително да увеличи пробега на електрическите автомобили.
Силициевите аноди обаче имат сериозен проблем – нестабилност. След няколко цикъла на зареждане и разреждане, капацитетът им значително намалява.

Учени от Корейския институт за върхови технологии, за чиято работа разказва Phys.org, представиха своя подход към решаването на проблема.

Екипът се обърна към обичайните ежедневни вещества – вода, масло и нишесте. Изследователите разтварят силиция в масло, а нишестето във вода и след това ги смесват. След термична обработка на сместа се получава траен въглерод-силициев композит.
Експериментите показаха, че композитният анод има четири пъти по-голям капацитет от графитния си колега – 1530 mAh/g срещу 360 mAh/g. В същото време той остава стабилен за 500 цикъла. Освен това новият материал ще позволи на батерията да се зареди до 80% само за пет минути.

Според авторите простотата на процесите и достъпността на използваните материали ще даде възможност за комерсиализиране на технологията и започване на масово производство в най-кратки срокове.
Изследователите смятат, че благодарение на композитните катоди ще бъде възможно да се удвои пробегът на електрическите превозни средства.
Освен това, разработката ще увеличи капацитета на системите за съхранение на енергия.

Източник: https://hightech.plus/2020/02/26/prostoe-izobretenie-koreiskih-inzhenerov-udvoit-zapas-hoda-elektromobilei

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари