ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Отказът от атомните електроцентрали струва на Германия 12 милиарда долара годишно

19.02.2020

Изоставянето на ядрената енергетика се превърна в тенденция през последните години. Италия, Австрия и Швейцария вече са предприели подобна стъпка. Сред „ентусиастите“ е и Германия.
Тук вече са затворени 11 атомни електроцентрали, а останалите шест се планират да бъдат спрени до 2022 година.
Причините са очевидни. Аварии в атомните електроцентрали в Чернобил и Фукушима. И страхът от нова катастрофа. Какви са последствията от тази, честно казано, революционна стъпка?

 

 

 

Американски учени по математически модел изчислиха, че поради затварянето на атомните централи Германия започва да изгаря повече въглища.
Това ще доведе до допълнителни емисии от десетки милиони тона въглероден диоксид, замърсявайки атмосферата и с частици от серен диоксид, причинявайки допълнителни 1100 смъртни случая годишно от респираторни и сърдечно-съдови заболявания.
Но като цяло увеличението на емисиите и произтичащата от това преждевременна смърт струва на страната 12 милиарда долара годишно.

Тези разходи не могат да бъдат сравнени с разходите за експлоатация на атомна електроцентрала, дори като се вземат предвид рисковете от технологични аварии и разходите за управление на отработеното ядрено гориво.

Подробности на: https://rg.ru/2020/02/18/otkaz-ot-aes-oboshelsia-germanii-v-12-milliardov-dollarov-v-god.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари