ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първи блок на Южно-Украинската АЕЦ се готви за следващата преоценка на безопасността

13.02.2020

Енергоблок № 1 на ЮУАЕЦ, който е на етап свръхпроектна експлоатация, се подготвя за следващото преоценяване на безопасността.

 

Като част от подготовката се сформира „Програма за преоценка на безопасността на енергоблок № 1 на ОП „Южно-Украинска АЕЦ“.

Програмата ще включва мерки за подобряване на безопасността, мерки за премахване (или компенсиране) на отклонения от изискванията на нормите, правилата и стандартите за ядрена и радиационна безопасност, мерки по програмата за управление на стареенето, както и план-график за разработване и представяне на Държавния комитет за ядрено регулиране на разделите от отчета за периодичната преоценка на безопасността.

Поредната преоценка на безопасността на енергоблок № 1 на ЮУАЕЦ се планира да приключи преди 2 декември 2023 година.

Първи енергоблок на ЮУАЕЦ беше преведен на етапа на продължителна свърхпроектна експлоатация въз основа на резултатите от периодичната преоценка на безопасността, извършена през 2013 г., и направените на нейната основа промени в лицензията за експлоатация на енергийната установка.

Съгласно НП 306.2.141-2008 „Общи разпоредби за безопасност на атомните електроцентрали“, преоценка на безопасността на енергоблока се извършва най-малко веднъж на всеки 10 години.

На 28 ноември 2013 г. на заседание на Управителния съвет на Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна бе взето решение за удължаване на експлоатацията на енергоблок № 1 на Южноукраинската АЕЦ с 10 години (до 02.12.2023 г.) над проектния срок.

Източник: https://elektrovesti.net/69559_energoblok-1-yuzhno-ukrainskoy-aes-gotovitsya-k-ocherednoy-pereotsenke-bezopasnosti

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари