ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ще помогне ли бумът на слънчевата енергетика в ЕС да се ограничат климатичните промени?

13.02.2020

Електричеството, генерирано чрез използване на слънчева енергия, е по-евтино и по-популярно в ЕС.
През 2019 г. тук са монтирани два пъти повече слънчеви панели, отколкото през 2018 г. което помага за опазването на климата.

„Навлязохме в нова ера на развитие. Слънчевата енергия процъфтява в Европейския съюз“, казва Валбурга Хеметсбергер (Walburga Hemetsberger), ръководител на SolarPower Europe, водещата асоциация в соларната индустрия.
По-точно може да се каже, че отново процъфтява. До 2012 г. ЕС вече наблюдаваше бум в използването на слънчевата енергия.

Един от лидерите в развитието на тази технология тогава беше Германия.
Тогава обаче политиците не можаха да създадат благоприятни рамкови условия за индустрията и процесът се забави: много компании, които произвеждаха слънчеви панели, фалираха, десетки хиляди хора загубиха работата си, а Европа отстъпи на Китай водещата роля в тази област.

Слънчевите панели станаха много по-евтини

И сега бумът се повтаря? Според SolarPower Europe през 2019 г. в Европа са пуснати в експлоатация повече нови слънчеви панели, отколкото всяка друга технология за производство на електроенергия.
Понастоящем приблизително 5% от нуждите на ЕС от електроенергия се осигуряват от инсталации, използващи слънчева енергия. През 2018 г. общата мощност на фотоволтаичните системи, работещи в Европейския съюз, беше 115 GW.
През 2019 г. бяха пуснати в експлоатация почти 17 GW, което е два пъти повече, отколкото година по-рано, според отрасловата асоциация.

Основната причина за новото активизиране на пазара беше – рязък спад в цените на слънчевите панели.
Тяхната цена днес е четири пъти по-малка от тази, която беше през 2010 година. В резултат на това разходите за производство на слънчева електроенергия намаляват.

Например в Германия цената на електроенергията, генерирана от слънчеви панели, инсталирани на покривите на сгради, е по-малко от една трета от цената на електроенергията на германския пазар.
Освен това електроенергията, генерирана в Европа от слънчевата енергия, е много по-евтина от тази, произведена от новите въглищни, газови и атомни електроцентрали – цената и обикновено е два пъти по-ниска.

Освен това, за разлика от методите за производство на електроенергия от изкопаеми горива, слънчевата енергия нанася много по-малко дългосрочни щети на околната среда, климата и общественото здраве, показва проучване на Германската федерална агенция за защита на околната среда (UBA).

Още много подробности на: https://www.dw.com/ru/

Tags: , ,

One Response to Ще помогне ли бумът на слънчевата енергетика в ЕС да се ограничат климатичните промени?

  1. Росен on 14.02.2020 at 0:24

    Категорично не.
    Не може само ФЕЦ и всякакви други ВЕИ.
    Просто защото източниците на ВЕИ (слънце, вятър и вода) не са постоянни фактори, а при свръхпроизводство не може да се запази неупотребената електроенергия.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19