ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ще помогне ли бумът на слънчевата енергетика в ЕС да се ограничат климатичните промени?

13.02.2020

Електричеството, генерирано чрез използване на слънчева енергия, е по-евтино и по-популярно в ЕС.
През 2019 г. тук са монтирани два пъти повече слънчеви панели, отколкото през 2018 г. което помага за опазването на климата.

„Навлязохме в нова ера на развитие. Слънчевата енергия процъфтява в Европейския съюз“, казва Валбурга Хеметсбергер (Walburga Hemetsberger), ръководител на SolarPower Europe, водещата асоциация в соларната индустрия.
По-точно може да се каже, че отново процъфтява. До 2012 г. ЕС вече наблюдаваше бум в използването на слънчевата енергия.

Един от лидерите в развитието на тази технология тогава беше Германия.
Тогава обаче политиците не можаха да създадат благоприятни рамкови условия за индустрията и процесът се забави: много компании, които произвеждаха слънчеви панели, фалираха, десетки хиляди хора загубиха работата си, а Европа отстъпи на Китай водещата роля в тази област.

Слънчевите панели станаха много по-евтини

И сега бумът се повтаря? Според SolarPower Europe през 2019 г. в Европа са пуснати в експлоатация повече нови слънчеви панели, отколкото всяка друга технология за производство на електроенергия.
Понастоящем приблизително 5% от нуждите на ЕС от електроенергия се осигуряват от инсталации, използващи слънчева енергия. През 2018 г. общата мощност на фотоволтаичните системи, работещи в Европейския съюз, беше 115 GW.
През 2019 г. бяха пуснати в експлоатация почти 17 GW, което е два пъти повече, отколкото година по-рано, според отрасловата асоциация.

Основната причина за новото активизиране на пазара беше – рязък спад в цените на слънчевите панели.
Тяхната цена днес е четири пъти по-малка от тази, която беше през 2010 година. В резултат на това разходите за производство на слънчева електроенергия намаляват.

Например в Германия цената на електроенергията, генерирана от слънчеви панели, инсталирани на покривите на сгради, е по-малко от една трета от цената на електроенергията на германския пазар.
Освен това електроенергията, генерирана в Европа от слънчевата енергия, е много по-евтина от тази, произведена от новите въглищни, газови и атомни електроцентрали – цената и обикновено е два пъти по-ниска.

Освен това, за разлика от методите за производство на електроенергия от изкопаеми горива, слънчевата енергия нанася много по-малко дългосрочни щети на околната среда, климата и общественото здраве, показва проучване на Германската федерална агенция за защита на околната среда (UBA).

Още много подробности на: https://www.dw.com/ru/

Tags: , ,

One Response to Ще помогне ли бумът на слънчевата енергетика в ЕС да се ограничат климатичните промени?

  1. Росен on 14.02.2020 at 0:24

    Категорично не.
    Не може само ФЕЦ и всякакви други ВЕИ.
    Просто защото източниците на ВЕИ (слънце, вятър и вода) не са постоянни фактори, а при свръхпроизводство не може да се запази неупотребената електроенергия.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19