ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ изразява подкрепа на Узбекистан за изграждането на АЕЦ

13.02.2020

МААЕ подкрепя Узбекистан в изпълнението на мащабен проект за изграждане на атомна електроцентрала.
Това заяви наскоро назначеният генерален директор на организацията Рафаел Мариано Гроси на среща с министъра на енергетиката на Централноазиатската република Алишер Султанов.

 

Срещата се проведе във Виена в кулоарите на Международната конференция за ядрена безопасност, съобщава пресслужбата на Министерството на енергетиката на Узбекистан.

Гроси похвали текущите реформи и активизирането на работата на Узбекистан с МААЕ. Той отбеляза, че МААЕ в лицето на Узбекистан вижда важен партньор в региона. Генералният директор на МААЕ подчерта, че неговият регулатор играе важна роля за осигуряване на ядрена безопасност в страната и затова е необходимо да се отдаде най-сериозното значение на увеличаването на кадровия потенциал на министерството.

Министерството на енергетиката също така информира, че за 2020 и 2021 г. МААЕ, като част от програма за техническо сътрудничество, одобри четири проекта за изпълнение в Узбекистан на обща стойност над 1 милион евро.

„Програмата предвижда засилване на ядрената и радиационна безопасност по време на експлоатацията на ядрените съоръжения в Узбекистан, разработването и прилагането на съвременни ядрени технологии в медицината и други сектори на икономиката, както и разпространението на знания за ядрената енергия“, се казва в съобщението за пресата.

Както EADaily съобщи, Европейската общност за атомна енергия също изрази готовност да сътрудничи с Узбекистан в интерес на осигуряването на високо ниво на безопасност за бъдещата атомна електроцентрала.

За справка

През септември 2018 г. Дмитрий Медведев, по това време министър-председател на Русия, и ръководителят на правителството на Узбекистан Абдула Арипов подписаха споразумение за сътрудничество в изграждането на АЕЦ.
Беше съобщено, че Росатом планира да изгради комплекс от два енергоблока от поколение 3+ с реакторни установки
ВВЭР-1200.

Източник: https://eadaily.com/ru/news/2020/02/12/magate-vyrazilo-podderzhku-uzbekistanu-v-dele-stroitelstva-aes

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари