ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония запазва въглищните си електроцентрали

12.02.2020

Като една от важните външнополитически задачи за изминалата 2019 година японското ръководство си постави да подкрепи световната общност чрез своя курс за комбиниране на мерките за опазване на околната среда, по-специално в борбата срещу глобалното затопляне, като същевременно гарантира устойчиво икономическо развитие.

 

 

 

Този курс обаче очевидно не намери подкрепа в повечето други страни.
На първо място, защото самата Япония възнамерява да поддържа топлоелектрическите централи, работещи с въглища (ТЕЦ), като неразделна част от енергийния баланс на страната, въпреки факта, че повечето икономически водещи страни се отказват от тях.

Значение на въглищните генерации

Въпреки това в дългосрочен план японското правителство разглежда въглищата, които са основният източник на емисии на CO₂ в атмосферата, за „основен източник на енергия заедно с ядрената енергетика“ в своето стратегическо енергийно планиране. Там се прогнозира, че през фискалната 2030 година въглищата ще представляват 26% от производството на електроенергия, отбелязва Asahi Shimbun.

Но за това, както каза в интервю висш служител на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността, „ще е необходимо да се намерят методи за намаляване на емисиите на СО₂, генерирани от ТЕЦ с въглища, чрез разработване на начини за използването им, например, за синтез на химически вещества“.
Той отбелязва, че „Япония е принудена да внася енергийни ресурси за производство на електроенергия, като природен газ и въглища. И въпреки че природният газ има по-ниски емисии на CO₂, разчитането само на него би било опасно. Не е подходящо да се изоставят въглищата като опция като източник на енергия за производство на електроенергия“ пише японският вестник Yomiuri Shimbun.

Шокът след трагедията в АЕЦ „Фукушима-1” предизвика масови протести на гражданите, но те бяха без да се нарушава обществения ред.
АЕЦ постепенно се спират за планираните технически прегледи, но те се рестартират само когато отговарят на новите строги изисквания за безопасност.
Мощностите на АЕЦ постепенно бяха заменени от мощности на ТЕЦ, за сметка на което беше възстановено стабилното енергийно снабдяване на страната.

Много подробности на: https://www.warandpeace.ru/ru/reports/view/146574/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари