ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом ще финансира половината от разходите за изграждане на четвъртия и петия ледоразбивачи по проекта 22220

21.01.2020

Половината от разходите за изграждането на четвъртия и петия универсални атомни ледоразбивачи (УАЛ) от проект 22220 с мощност 60 MW ще бъдат финансирани от Росатом. Това съобщи корпоративното издание на държавната корпорация „Страна на Росатом“ с позовавайки се на ръководителя на Росатом Алексей Лихачов.

 

 

„Правителството реши да построи още два нови ледоразбивача. За първи път ледоразбивачите се изграждат не само за сметка на бюджетни пари; държавната корпорация ще изразходва половината от 100 милиарда рубли от собствени средства “, пише Страна Росатом .

На 23 август Държавната корпорация за атомна енергия Росатом и Балтийската корабостроителница подписаха договор за изграждането на два атомни ледоразбивача по проект 22220 на обща стойност 100 милиарда рубли. Третият сериен (четвърти поред, като се вземе предвид пилотния „Арктика”) по проекта 22220 ледоразбивач трябва да бъде доставен не по-късно от 20 декември 2024 г., а четвъртият (пети като се вземе предвид пилотния ледоразбивач „Арктика”) не по-късно от 20 декември 2026 г.
Беше съобщено, че строителството ще се извърши за сметка на федералния бюджет и извънбюджетните източници.

През април миналата година Лихачов в интервю за ТАСС съобщи, че Росатом планира да отдели 54 милиарда рубли за този проект, останалите 46 милиарда рубли. ще бъде отпусната от федералния бюджет.

През декември миналата година вестник „Известия“, позовавайки се на заместник-министъра на финансите Андрей Иванов, съобщи, че „Новатек“, „Норилски никел“ и други компании ще поемат част от разходите за създаване на ледоразбиващ флот за Росатом в замяна на намалените такси за навигация за Северния морски път.

За справка

Общо, в рамките на концепцията за развитие на ледоразбивачния флот на държавната корпорация Росатом, се предвижда изграждането на пет ледоразбивача по проект 22220, въвеждането в експлоатация на четвъртия сериен ледоразбивач е планирано преди края на 2024 г., петият – до края на 2026 г.
Балтийската корабостроителница също реализира проекта за изграждане на първите три ледоразбивача по този проект – морските изпитания на пилотния атомен ледоразбивач по проект 22220 „Арктика“ вече са започнали.
Ледоразбивачите „Сибир“ и „Урал“ са в процес на изграждане.

Подробности на: https://www.finanz.ru/novosti/aktsii/rosatom-profinansiruet-polovinu-stoimosti-stroitelstva-4-i-5-ledokolov-proekta-22220-1028828940

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари