ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Козлодуй” подписа договор за модернизация на управляващите системи – подробности с коментар

18.01.2020

С цел удължаване на ресурса на управляващите системи на 5 и 6 блок, на 16 януари 2020 г. АЕЦ “Козлодуй” подписа договор с “Уестингхаус Енерджи Систъмс ООД – клон България” КЧТ за мигриране на компютърна информационно-управляваща система Ovation на 5 и 6 блок към най-ново поколение платформа Ovation.

 

 

В обема на договора е предвидено в система Ovation да бъдат интегрирани системата за визуална индикация на параметрите за безопасност и симптомно ориентираните аварийни инструкции, както и да бъде извършена частична модернизация на Пълномащабния симулатор за блокове ВВЕР-1000.

С това ще се осигури безопасната и ефективна експлоатация на компютърната информационно-управляваща система в следващите години, както и достатъчно резервен капацитет за нейното бъдещо разширение при необходимост. Новата управляваща система отговаря на най-високите съвременни достижения в сферата за защита на системи за контрол и управление в АЕЦ от кибер атаки и превишава приложимите към момента стандарти в тази област. Автоматичната система, която се използва за управление на технологичните процеси в атомната централа, е от ново поколение, с което се гарантира надеждната работа на 5 и 6 блок по време на дългосрочната експлоатация на ядрените мощности в следващите 30 години.

Договорът е със срок за изпълнение 36 месеца и като подизпълнители са включени и български фирми.

Източник: http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=actuality&p1=news&id=537&page=0&view_offset=&offers_per_page=

Подробности на: https://apnews.com/7173fbfd9be7ea116639067dad8bc667 и на български език (съкратен вариант) на: https://nova.bg/news/view/2020/01/17/275063/

 

Б.Р. – През ноември 2019 г. АЕЦ „Козлодуй“ заяви, че е поканила „Уестингхаус“ да модернизира информационната и контролна система „ Ovation “ за приблизително 63,5 милиона лева (35,9 милиона долара / 32,7 милиона евро).

Това не са никак малко пари.
Затова искам да припомня на тези, от които зависи, че трябва много професионално да подходят към всички детайли в договора.
Преди повече от 15 години Ovation възторжено замени руската УВС (управляваща изчислителна система), която по същество си беше ИВС (информационна изчислителна система).

Но в процеса на експлоатацията се оказа, че АЕЦ „Козлодуй” е получила една много добра, но доста „ощипана” система. Някои декларирани функции просто не съществуваха.
Оказа се, че отговорът е съвсем прост – „Това сте платили и това сте получили”. Така си и останахме само с мераците, че ще имаме нещо изключително.

Боя се и сега да не стане така!

Иначе, съобщението звучи много гордо!

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19