ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна инвестира 3,7 милиарда евро в „зелената” енергетика през 2019 година

09.01.2020

В Украйна през 2019 година бяха инвестирани около 3,7 милиарда евро в рекордните 4 500 MW мощности от възобновяемата енергетика. Това съобщават от държавната „енергийна ефективност” (Госэнергоэффективност).

 

Ведомството отбелязва, че реализираните проекти са увеличили общата мощност на „чистата“ електроенергетика в Украйна три пъти, а именно – до 6,8 GW.

Като цяло, съществуващите мощности на „чистатата” енергетика дават възможност ежегодно да произвежда повече от 8,4 млрд. kWh електроенергия (около 5,5% от общото производство).

Госэнергоэффективност оценява намалението на емисиите във въздуха благодарение на възобновяемата електроенергетика на 9,2 мегатона CO2 годишно.

Ведомството припомня също, че първите търгове са планирани през април 2020 г., основната цел на които е да се намалят разходите за „чиста“ енергия на потребителите и да се увеличи конкуренцията между инвеститорите.

Както бе съобщено, „зелените тарифи” в Украйна са многократно по-високи от подобни тарифи в Европа. Според изчисленията на НКРЭКУ през 2019 г. размерът на платената зелена тарифа ще бъде 18 милиарда UAH, а през 2020 г. – 42,5 милиарда UAH.
По този начин, през 2020 година приходите на производителите на възобновяема електроенергия ще представляват 20% от пазара при произведена само 6-7% електроенергия от общото количество.

Подробности на: „2,5 ГВт прироста, 8-место в мире по инвестициям в ВИЭ, вторая по мощности в Европе СЭС. Чего еще украинские «зеленые» энергетики добились за год?“

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари