ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом започна да продава биогориво в Европа

06.01.2020

Според съобщението на държавната корпорация – търговията с горива се управлява от контролираната от Росатом компания Uranium One.

„Uranium One предприе експортни продажби на дървесни пелети, закупени от руски производители: през 2019 г. бяха извършени първите пилотни доставки на клиенти от Финландия и Великобритания“, се казва в съобщението за пресата.

Според държавната корпорация търговията с горива се контролира от контролираната от Росатом компания Uranium One.

„Uranium One предприе експортни продажби на дървесни пелети, закупени от руски производители: през 2019 г. бяха извършени първите пилотни доставки на клиенти от Финландия и Великобритания“, се казва в съобщението на пресата.

През 2019 г. Uranium One получи международни сертификати, които са предпоставка за навлизане в европейския пазар на биомаса.

Това е по-специално сертификатът FSC, потвърждаващ спазването на изискванията за отговорно управление и работа с дървени продукти. В допълнение, на компанията е издаден сертификат SBP, потвърждаващ енергийно ефективно и екологично производство на продукти от биомаса.

Росатом развива нисковъглеродната енергетика

Дървеното биогориво се отнася към възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Използването му се счита за „зелен“ заместител на въглищата.
Според проучване на Университета в Илинойс, директните емисии на CO2 при използване на биогоривата са 79-85% по-ниски.

При производството на дървесни биогорива вместо ценна дървесина се използват изключително остатъци от дърводобива и от дървопреработката: дървесни стърготини (талаш) и трина.
Това допринася за отговорно отношение към горските ресурси.

„Стратегията ни е да развиваме нисковъглеродна енергетика. В допълнение към ядрената енергетика, ние инвестираме в нисковъглеродни и възобновяеми енергийни източници, като например вятърната енергетика. В този контекст направлението биоенергетика, която също се отнася към нисковъглеродните, е логична нова посока на бизнеса “, коментира Алексей Лихачов, ръководител на Росатом.

Източник: https://www.warandpeace.ru/ru/news/view/145595/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари