ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – КалАЕЦ – Липсата на информация ражда слухове и измислици!

30.06.2012

От средата на месеца в рускоезичния интернет се тиражират различни информации и коментари за една случка в машинна зала на първи блок на Калининската АЕЦ. Следва една от най-меките публикации и отговорът на генералния директор на ОАО „Концерн Росэнергоатом“ Евгений РОМАНОВ.

По информация на хора от външни организации, в четвъртък стана поредното събитие, за което говори целият град, и за което не пише “Мирният атом” и информационният лист на АЕЦ. В машинната зала на 1 блок, по време на транспортиране от крана се е откачил и паднал 110 тонен блок, съставен от 4 модула на кондензатора на турбината (9х5х5 метра).

Вследствие на падането от височина не по-малка от 10 метра е пробита плочата на кота “0” и са повредени строителните конструкции под нея. Скъпото оборудване е превърнато в 110 тона метални отпадъци. Подмяната на кондензаторите е била планирана за лятото.

По щастлива случайност никой не е пострадал и блокът при падането си не е имал контакт с работещата турбина, над която минава пътят за транспортиране. Последствията от станалото още не са известни, всичко е във вида след произшествието. В  централата чакат големи комисии и активно търсят “стрелочници”, който да посочат виновните.

Модулът преди изпращането му от “Турбоатом” – Харков

А сега – коментарът на генералния директор на ОАО „Концерн Росэнергоатом“ Евгений РОМАНОВ, публикуван в блога му на 27 юни: http://blogi.rosenergoatom.ru/romanov/o-situacii-na-kalininskoj-aes/#more-419.

 

Не мога да не реагирам на информацията, активно разпространявана в интернет по повод на неприятния инцидент на Калининската АЕЦ.

 

Ще напомня, че на 14 юни, през деня в машинната зала на първи блок на КалАЕЦ, на ремонтната площадка, в резултат на изплъзване от траверсата окрупнен модул от кондензатора на турбината с маса около 108 тона е паднал от височина четири метра.

Резултата от падането: много грохот, модулът е повреден, повърхността на ремонтната площадка на машинната зала на кота “0” също е повредена. Повреди по технологическите системи и оборудване не е имало. Работи комисия за установяване на виновните в инцидента.

Какво ми беше удивлението, когато днес намерих в интернет описание на “несъстоялият се апокалипсис” на Калининската АЕЦ, и че само “Божията помощ” (цитат) е предотвратила “ядреният взрив” и е спасила Москва и Санкт-Петербург от неминуема евакуация.

В основата на тази версия е предположението, съгласно което блок с маса 108 тона (!) е трябвало да бъде пренесен акуратно НАД работещата турбина. И, казват те, ако в този случай блокът е паднал върху турбината, то неминуемо в резултат на разрушаване на защитния корпус, роторът на турбината или генератора “Би полетял с рикошет в посока на оболочката на реактора” и няма гаранции, че реакторът би издържал такава екзекуция.

Има няколко момента, на които искам да обърна внимание във връзка с тази ситуация.

1. Главното. Работите по преместването на модула са извършвани в пределите на ремонтната площадка, разположена на около 50 метра от турбината.

Централата се готви за лятната ремонтна кампания и на площадката се концентрира необходимото оборудване. Освен това, нито една транспортна схема, която съществува в проекта за извършване на работите, не предвижда транспортиране на отделни модули и въобще каквито и да са съществени товари непосредствено над турбината.

Маршрутът, по който се пренасят подобни конструкции е бил разработен и съгласуван с представителите на централата от „Турбоатом“ (производител на турбините) и други организации. Подобни разчети се правят за това, че в случай на подобни и по-тежки инциденти да не бъде засегнато основното оборудване.

При всякакво развитие на събитията турбината и генератора не биха били засегнати по принцип, а реактора още повече: Той изобщо териториално се намира в друго здание, защитен е от хермооболочка от напрегнат железо-бетон с дебелина повече от метър, между реакторното отделение и машинната зала се намират многочислени съоръжения и конструкции.

Всички разсъждения за полета на ротора на турбината или генератора с попадане върху реактора са свободни интерпретации на неспециалисти, на които славата на Холивудските сценарии не дава покой.

2. Сега за възможното влияние върху центровката на ротора на турбината. Както вече споменах, конструкцията, върху която се намира турбината е на около 50 метра от ремонтната площадка. Падането на модула от каквато ида е височина по никакъв начин не може да доведе до някакви гравитационни въздействия върху турбината.

3. Изобщо всяка АЕЦ е достатъчно жизнено-устойчиво съоръжение, разчетено както на външно въздействие от падане на тежки обекти, така и на най-разрушителни земетресения от 7-8 бала.

Даже най-фантастичния хипотетичен сценарии – падане на 100 тонен товар върху корпуса на турбината – не е най-тежкото изпитание от възможните. Самият корпус е разчетен да издържи, например, откъсване на лопатка на ротора. Тази ситуация при свърх високата скорост на въртене и големите физически размери на турбината е много по-тежка.

И още нещо. Задават се много въпроси от вида – а защо повреденият модул и сега лежи в машинна зала? Излиза, че енергетиците са в шок?

Отговарям: Но нали и вие, ако попаднете в ПТП не заминавате веднага в автосервиз, а чакате инспектора да определи виновния.

Сега в централата работи комисия с максимално-широко представителство, целта на която е да намери причините и виновните.

Веднага след като комисията си свърши работата ще започнем детайлно обследване на модула за установяване на повредите и начина на изваждането му.

В случая няма нищо приятно. Но условията за безопасно функциониране на централата не са били нарушени, всичките 4 блока са били и са в работа.

А самото събитие не попада даже в изискванията за задължително уведомяване на МААЕ и обществеността, защото не е съществено за безопасността.

Tags: , ,

One Response to Русия – КалАЕЦ – Липсата на информация ражда слухове и измислици!

  1. dnt on 02.07.2012 at 22:15

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари